Društvo

Eksperti Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima u poseti Nišu

U Gradskoj kući održan je sastanak članova Lokalnog tima za borbu protiv trgovine ljudima Grada Niša sa ekspertima Saveta Evrope za borbu protiv trgovine ljudima – GRETA. Tema ovogodišnjeg sastanka je pristup pravdi za žrtve trgovine ljudima i delotvorni pravni lekovi.

Lokalni tim predvodila je zamenica gradonačelnice Dušica Davidović, a GRETA će biti upoznata kako na lokalu funkcionišu multidisciplinarni timovi i saradnja u cilju prevencije, identifikacije i zaštite žrtava trgovine ljudima.

Asja Zujo, administrator u Sekretarijatu GRETA i Dusica Davidovic

Grupa GRETA predstavlja grupu zemalja za bobru protiv trgovine ljudima , a Srbija je među prvim zemljama ratifikovala ovu konvenciju 2009. godine. U skladu sa odredbama konvencije svaka zemlja koja je konvenciju ratifikuje mora da prolazi kroz krugove evaluacije.  Eskperti su prvi put Srbiju postetili 2013,  zatim 2017. i 2022. godine, što znači da današnja poseta predstavalja treći krug.

Dušica Davidović zamenica gradonačelnice kazala je da Niš iz svog budžeta izdavaja određena sredstva za aktivnosti koje se sprovode na lokalnom nivou.

 

 

“Naš grad na svojim sednicama grada 2014. godine prvi put je usvojio dokument o najtežim oblicima nasilja dece sa akcentom na seksulano zlostavljanje dece i dokument Saveta Evrope gde se jasnim smernicama određeno kazuje kako jedna lokalna sredina treba da deluje kada je u pitanju ovaj vid nasilja.  Naš lokalni tim sačinjen je od predstavnika policijske uprave Niš, Doma zdravlja, Višeg javnog tužioca i višeg sudije, Centra za socijalni rad i Inspekcije rada”, pojašnjava Davidović.

Prošle godine je u Srbiji prvi put obeležen 18. novembar kao Evropski dan sprečavanja seksualnog zlostavljanja dece.

Trgovina ljudima je jedna od najvećih i najprofitabilnijih globalnih kriminalnih aktivnosti, zajedno sa trgovinom narkoticima, oružjem i pranjem novca, saopšteno je na sajtu MUP – Srbije.

Foto: Astra; statistika

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com