Društvo

Eksperiment sektora “Zelenilo”: Od lišća i bio otpada, uz pomoć algi, do komposta i vraćanja prirodi

Sektor “Zelenilo”, JKP “Mediana”, pokrenuo je proces kompistiranja algama, tačnije tretiranja bio otpada algama, kako bi se što brže razgradio. Kao krajnji proizvod dobija se kompost, prirodno đubrivo, koje će biti korišćeno za đubrenje rasadnika i zelenih površina koje održava JKP “Mediana”.

Kako gradski većnik za komunalne delatnosti Bratislav Vučković kaže, sektor “Zelenilo” već je počeo sa eksperimentom i to na lišću koje je sakupljano ove jeseni.

“Na taj način, kompletan bio otpad koji se produkuje iz niških parkova, a to je na godišnjem nivou oko 4 hiljade kubika samo lišća, pretvorio bi se u kompost i ponovo vratio prirodi”, kaže Vučković.

On je dodao da su ovim procesom, u prvom pokušaju, za samo tri sada, od tri kubika lišća, dobili dva kubika komposta.

Bratislav Vučković; Foto: P. V.

“Tada smo to odmah podelili građanima za bašte ili saksijsko cveće. Stvarno smatram da je ovo jedan dobar pokušaj i očekujemo stvarno dobre rezultate”, kazao je Vučković.

Vučković je dodao da se trenutno svo lišće odnosi na gradsku deponiju, međutim, ukoliko tretiranje bio otpada algama da pozitivne rezultate, dobilo bi se prirodno đubrivo i to bi bio veliki benefit.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com