Društvo

“EKOPOLIS FEST” promoter ekoloških vrednosti

Međunarodna smotra ekološkog i arheološkog filma EKOPOLIS fest obeležili su Svetski dan zaštite životne sredine 5.juni, projekcijom ekoloških filmova i razgovorom u EU info pointu Niš o značaju otvaranja pregovaračkog poglavlja 27 o životnoj sredini i klimatskim promenama.

Prikazana su ostvarenja iz produkcije Zavoda za zaštitu prirode Srbije  „Svet u nastajanju“ režijia: Marta Kadizel, Poljska/Srbija. Film je snimljen u Šri Lanki tokom 2015/2016. godine kao deo međunarodne inicijative u suzbijanju ilegalne trgovine divljim vrstama, u kojoj je u ime Srbije učestvovao ekspert Zavoda za zaštitu prirode Srbije Milivoje Krvavac i obrazovni  „Biodiverzitet“ autora Milivoja Krvavca.

Iz produkcije RTV M i EKOpolisa dokumentarni film MINUT JE DO 12, autorke Milene Vidojkovic, kao i tri ostvarenja iz Crne Gore NVO Green Home, nastala kroz projekat “Zaštita divljih biljnih vrsta i njihovih staništa južnog i istočnog Mediterana”.

Četrnaesti EKOPOLISfest – Međunarodna smotra ekološkog i arheološkog filma, otvoren je 1.juna u Media&reform centru Niš. Na otvaranju Smotre o značaju ove manifestacije, u ime organoizatora i pokrovitelja, govorili su Dragan Vidojković, prof.dr Ivan Cvetanovic i prof.dr Vladeta Radovic.

Na Programu ovogodišnje Smotre,koja se održava u više prostora, od Media&reform centra Niš (otvaranje); DELI prostora; Domu kulture Knjaževac; EU info point Niša do; Prehrambeno-hemijskoj školi Niš, je 21.film iz: Italije, Nemačke, Slovačke, Srbije, Crne Gore, Poljske, Bugarske.

Međunarodna smotra ekološkog i arheološkog filma – EKOPOLISfest је nekomercijalna manifestacija u kulturi, deo programskih aktivnosti gradske slave i obeležavanja 5.juna-Svetskog dana zaštite životne sredine i planetarne kampanje “Očistimo svet”- Clean up the World 2017.

Organizator Smotre, koja se već četrnaest godina održava u Nišu (Republika Srbija) je Medijska ekološka mreža Srbije – EKOpolis. Tradicionalno ovaj program se ostvaruje u saradnji sa inostranim kulturnim centrima i ambasadama (ove godine je to: Italijanski institut za kulturu, Gete institut Nemacka, Ambasada Slovacke, Green Home Crna Gora) ustanovama kulture i obrazovanja, medijskim kućama i organizacijama civilnog društva.

Organizatori i realizatori EKOpolis festa su Medijska ekološka mreža Srbije-EKOpolis – Gradska opština Palilula uz podršku Narodnog muzeja u Beogradu, Zavoda za zaštitu prirode Srbije-Kancelarija u Nišu, Filozofskog fakulteta u Nišu- Departman za komunikologiju i novinarstvo, kulturnih centara i ambasada inostranih zemalja, EKOPOLIS je nacionalna medijska ekološka mreža, sa sedištemo u Nišu.

“Našu aktivnost usmerili smo ka cilju da postignemo povećanje nivoa interesovanja javnosti u regionu, posebno mladih u zaštiti i unapređenja životne sredine kao i da podstaknemo stručnu javnost, filmske i tv stvaraoce, novinare, da aktivno učestvuju u informisanju i obrazovanju javnosti za održivi razvoju”, kažu organizatori festa.

Smotra se završava projekcijom filmova 6.juna tačno u podne u Prehrambeno-hemijskoj školi u Nišu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com