Društvo

Ekonomskim osnaživanjem žena protiv porodičnog nasilja

U okviru projekta Konferencija Jaka žena, Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće u Nišu jedan od aktivnih učesnika panela pod nazivom “Socijalno preduzetništvo i nasilje nad ženama”, priključujući se tako eminentnim stručnjacima koji su izabrani da održe predavanja na ovu temu. Sigurna kuća u Nišu postala je primer dobre prakse na polju ekonomskog osnaživanja žena koje su smogle snage da izađu iz kruga porodičnog nasilja, a praksa je zasnovana na izvedenim istraživanjima.

 

 

“Dosadašnja istraživanja kao i iskustvo u praksi pokazuju nam da treba imati na umu da je ekonomska zavisnost žrtve porodičnog nasilja od partnera  jedan od glavnih uzroka zbog kojeg žene ne mogu izaći iz kruga porodičnog nasilja. Iz tog razloga, neophodno je kontinuirano pronalaziti načine za njihovo ekonomsko osnaživanje, pa tako, iako to ne spada u našu primarnu delatnost, nakon psihološkog osnaživanja,  stručni tim Sigurne kuće na čelu sa rukovodstvom, radi i na ekonomskom osnaživanju žena žrtava porodičnog nasilja smeštenih u ustanovi, kako bi mogle da planiraju i organizuju svoj dalji život nakon napuštanja  Sigurne kuće”, kaže Sonja Šćekić.

Statistika pokazuje da je više od 80 procenata korisnica u trenutku prijema u našu ustanovu bilo bez zaposlenja, a mnoge od njih nisu ni imale radno iskustvo, dodaje Sonja Šćekić.

“To nas je navelo da organizujemo različite edukacije za naše korisnice, a među njima održana je edukacija Uvod u preduzetništvo, edukacija dekupaž tehnike, edukacija za pustovanje vune, kurs šivenja, edukacija za rad na računaru, kurs engleskog jezika, edukacija za profesionalnog šminkera i manikir – pedikir”, dodaje Šćekić.

Osim organizovanja edukacija sa ciljem dodatne  dokvalifikacije, stručni tim Sigurne kuće u Nišu takođe pruža  pomoć i pri izradi radne biografije korisnica.

“Kontaktiramo potencijalne poslodavce, pružamo im pomoć pri apliciranju za subvencije pri samozapošljavanju preko Nacionalne službe za zapošljavanje i trudimo se da ostvarimo kontakt sa drugim insitucijama i organizacijama koje bi im u procesu pronalaženja zaposlenja mogu pomoći”, objašnjava Sonja Šćekić.

U Sigurnoj kući oformljena je i informatička soba za korisnice kako bi one imale redovan uvid u postojeće konkurse i oglase za posao.

“U cilju ekonomskog osnaživanja korisnica, poptpisani su i brojni protokoli o saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje, Regionalnom privrednom komorom i Narodnim univerzitetom u Nišu, Turističkom organizacijom grada Niša, a održan je i niz humanitarnih akcija kao na primer humanitarna modna revija realizovana uz podršku načelnice Nišavskog upravnog okruga, kao i humanitarna akcija „Srcem za žene“ . Na ovaj način, obezbeđena su sredstva pomoću kojih smo naše korisnice uputili na različite obuke i kurseve u skladu sa njihovim interesovanjima”, zaključuje Sonja Šćekić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com