Obrazovanje

Ekonomska škola iz Niša među 100 škola sveta. Učesnik Svetske nedelje obrazovanja

Ekonomska škola iz Niša, posle nekolikih krugova nominacije, ušla je u izbor od 100 škola sveta, koje će primere svoje dobre prakse predstaviti tokom Svetske nedelje obrazovanja (T4 World Education Week) koja će se održati onlajn u periodu od 5. do 9. oktobra 2020, kaže Olivera Arizanović, autor aplikacionog projekta Ekonomske škole.

Srećni smo, dodaje, što ćemo podeliti priču o svojoj školi i Srbiji u okviru globalnog obrazovnog događaja, baveći se temom Izgradnja programa za poboljšanje zapošljivosti, preduzetništva i životnih veština (Building programmes to enhance employability, entrepreneurship and life skills). Ova niška škola predstaviće se 6. oktobra 2020. godine, od 09:00am do 10:00am, odnosno po našem lokalnom vremenu od 11:00 do 12:00 časova.


Oduševljenje deli i direktor Ekonomske škole Dragan Aleksić koji ističe da biti u izboru među 100 škola sveta, koje predstavljaju svoje najbolje prakse, jeste trenutak za ponos za sve koji čine Ekonomsku školu.

Dragan Aleksić, direktor Ekonomske škole

“A svi mi u školi jesmo jedna veliku porodica i zato i stvaramo uspehe i činimo da naši učenici stiču kvalitetna i funkcionalna znanja, prilagođena potrebama novog pristupa studiranju, ali i uključivanju u radno okruženje, primerena razvoju preduzetničkih veština, kjlučnih u procesu samozapošljavanja”, ističe Aleksić.

Kombinovanjem iskustva i savremenih nastavno-obrazovnih metoda stvaramo, tvrdi direktor Ekonomske škole, odličan temelj za dalje obrazovanje i razvijanje preduzetničke svesti kod svojih učenika. O tome svedoče brojni uspesi koje oni kontinuirano postižu na brojnim državnim i međunarodnim takmičenjima.

“Svoje đake učimo i ljudskosti”, dodaje Olivera Arizanović, nastavnica srpskog jezika i književnosti, jer, kako kaže, “sloga i timski rad kuću grade, a sloga i povezivanje nastavnika čitavog sveta grade put u bolji svet za sve i zato je ovaj trenutak istinski veličanstven za našu školu.”

Foto: Ekonomska škola Niš

Zajednički rad i saradnja su omogućili i ovu priču u kojoj se predstavljamo svetskoj javnosti, objašnjava naša sagovornica koja se zahvaljuje na nesebičnoj pomoći svima, koji su doprineli činjenici da je nastavna praksa Ekonomske škole iz Niša stigla u svetske okvire. Zahvalna je svojim, kako kaže, desnim rukama, bivšim učenicama Ekonomske škole, ali i kolegama koji učestvuju na ovom projektu.

Olivera Arizanovi, autor aplikacionog projekta

“Naime, pored sjajne prakse i ideja trebalo je pokazati i razgranatu mrežu saradnje sa socijalnim partnerima, ustanovama i institucijama”, kaže autorka projekta Olivera Arizanović, uz objašnjenje da je put do ovog trenutka vodio kroz zahtevan aplikacioni postupak, koji je kroz nekoliko krugova, tekao tokom leta.

Mesto u Svetskoj nedelji obrazovanja dobile su četiri škole sa EX YU prostora. Ta vest je još lepša, ako se pojasni da je prvi nivo apliciranja za zemlje našeg regiona završen tako što je od mnogobrojnih primera dobre prakse napravljen najuži izbor od deset, od kojih se očekivalo da samo jedna ili najviše dve prakse dobiju priliku da budu predstavljene tokom Svetske nedelje obrazovanaja. Umesto jedne ili maksimalno dve prakse EX YU prostor se predstavlja četirima školama a to su: OŠ Čazma, Opća Gimnazija iz Banja Luke, OŠ “Milan Rakić” iz Mionice i naša Ekonomska škola iz Niša.

“Očekujemo zato ozbiljnu podršku celog regiona”, reči su Olivere Arizanović. Ona ističe da je registracija, odnosno kupovina karata za prisustvovanje događajima tokom Svetske nedelje obrazovanja (T4 World Education Week) besplatna i vrši se radi generisanja sertifikata za učesnike događaja https://worldeduweek.org/.

Direktor Ekonomske škole Dragan Aleksić, dodaje da će njegova škola rado podeliti svoja iskustva i ispričati kako treba sačuvati primere dobre prakse iz prošlosti, kao i da koncepti mogu biti izmenjeni u oblasti otvorenog učenja. Dokaz da jeste tako jeste Regionalnog centra za preduzetništvo jugoistočne Srbije koji radi u okviru naše škole.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com