Društvo

Ekologija, zajednički problem opština Aerodrom u Skoplju i Palilule u Nišu

Delegacija opšrine Aerodrom Grada Skoplja nalazi se u dvodnevnoj poseti GO Palilula Niš. Predstavnike ove opštine u Republici Severna Makedonija, ima 80.000 stanovnika, primio je predsednik GO Palilula Bratislav Vučković. Na radnim sastancima koji su održani uz poštovanje svih epidemiološkoh mera, razgovaralo se o mogućnostima saradnje na većem broju projekata, razmeni iskustva, bratimljenju opština.

Prema rečima Zlatka Marina, gradonačelnika opštine Aerodrom-Skoplje, dosta je reči bilo o zajedničkim projektima koji se tiču ekologije.

„Na ovaj način pokrenuli smo internacionalnu opštinsku saradnju. Od posebnog značaja za naše građane je to što planiramo zajedničke projekte sa kojima ćemo aplicirati kod evropskih fondova.Posebnu pažnju posvetićemo ekologiji i očuvanju životne sredine. Najveći problem sa kojim se srećemo je zagađenje vazduha a slična je situacija i u GO Palilula“, kazao je Zlatko Marin.

Gradska opština Palilula je prva opština u Srbiji sa kojom opština Aerodrom Grada Skoplja srađuje na ovakav način.

„Ovo je prvi korak ka ostvarenju davnašnje ideje saradnje u regionu između Skošlja, Niša i Sofije. Siguran sam da će to jednog dana postati regionalna priča. Gradonačelnik opštine Aerodrom u Skoplju Zlatko Marin je prepoznao neke od aktivnosti GO Palilula na zaštiti životne sredine. To će biti i naši prvi zajednički projekti sa kojima ćemo aplicirati kod evropskih fondova kako bi smo zajedničkim snagama došli do istog cilja, a to je zaštita vazduha“, kazao je predsednik GO Palilula Bratislav Vučković.

Prema njegovim rečima od apliciranja sa nekim projektom do njegove realizacije nije kratak vremenski period, posebno kada se radi o prekograničnoj saradnji, ali se nada da već za godinu dana može da se priča o rezultatima njihovog prvog zajedničkog koraka.

Vučković je dodao da se saradnja neće završiti na ovome i da postoji još mnogo oblasti gde je ona moguća, kao što je sport.

Sastanku su prisustvovali i predstavnici Udruženja Makedonaca u Nišu.

„Članovi ovog Udruženja insistiraju na kulturnoj saradnji i spajanju nekih institucija sa zajedničkim problemima. Tu se konkretno misli na saradnju dveju škola, naše Škole Bubanj i njihove škole u Skoplju, koje pohađaju deca sa smetnjama u razvoju i to je prva sradanja koju ćemo ostvariti ukoliko epidemiološka situacija dozvoli“, ističe Vučković.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button