Društvo

Eko radionica za učenike koji čuvaju “Male ušare” u Popovcu

Udruženje „Pokret za moderni Niš“ u saradnji sa udruženjem „Zooplanet„ iz Niša održalo je eko radionicu u osnovnoj školi „Milan Rakić“ u Popovcu.

Naziv radionice bio je „Budimo mudri kao sova, čuvajmo prirodu! Eko avanture malih sova uz razigrano programiranje za svetski dan divljih vrsta.“

Ova eko radionica održana je u cilju obeležavanja Svetskog dana divljih vrsta i Evropske nedelje kodiranja.

“Cilj radionice je obeležavanje predstojećeg Svetskog dana divljih vrsta koji se, od 2013. godine, odlukom Generalne skupštine UN obeležava širom sveta svakog 3. marta, ukazujući na štetne aktivnosti koje mogu biti pretnja za opstanak divljih vrsta u prirodi”, rekli su Niškim Vestima iz Udruženja Moderni Niš.

Kako su desetak primeraka Male ušare, koje pripadaju porodici sova, našle dugi niz godina svoje stanište na drveću u dvorištu škole u selu Popovcu, cela radionica je simbolično posvećena ovoj vrsti ptica, koje su kao ugrožena divlja vrsta, zaštićena domaćim i međunarodnim dokumentima.

Ova radionica doprinosi podizanju ekološke svesti među učenicima osnovnih škola počev od najranijeg uzrasta, učenju o značaju očuvanja biljnog i životinjskog sveta kao i promociji ekoloških navika uz upoznavanje osnova programiranja u okviru Evropske nedelje kodiranja.

Foto: Pokret za moderan Niš

Prvi deo radionice sastojao se u predavanju predstavnika iz udruženja Zooplanet Niš o sovama kao divljoj vrsti, koje će obuhvatiti vrste sova koje nastanjuju našu zemlju i njihov značaj za zajednicu kao i ugroženost sova u Srbiji i na koji način im mi možemo pomoći. Drugi deo radionice – “Eko kodiranje” je izveo Pokret za moderni Niš, koji se sastojao u upoznavanju dece sa osnovama programiranja u okviru igre pod nazivom “Cody & Roby”, koja je prilagođena eko temi radionice (dva suprotstavljena tima se takmiče dok ne postignu zadani cilj – stignu do sove koju treba nahraniti pre suprotnog tima, stave otpad u ispravnu kantu u reciklažnom dvorištu). Ova igra razvijena je i izvodi se u okviru Evropske nedelje kodiranja koja je podržana od strane Evropske komisije i Ministarstva prosvete Republike Srbije. Ova igra pomaže boljem razumevanju kako funkcioniše digitalni svet u svojim temeljima.

Udruženje “Pokret za moderni Niš”, po završetku predviđenih sadržaja podelilo deci nagrade i predalo je školi poklon – kolaž “Sova” koji je urađen specijalno za ovu priliku od ekoloških materijala od strane akademske slikarke iz Niša Katarine Radić.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com