Društvo

Ekipa sa PMF-a bolja od Ciriha, Britanske Kolumbije, Prinstona

Tim studenata Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu osvojio je 42. mesto na svetskom finalu najprestižnijeg takmičenja u programiranju ACM ICPC koje je krajem marta i početkom aprila održano u Portugaliji. Ovakav rezultet je sam po sebi veliki uspeh ako se ima u vidu da preko 20 godina ni jedan tim iz Srbije nije uspeo da se plasira za svetsko takmičenje u programiranju.

Ekipu su činili Ivan Stošić, student druge godine master akademskih studija, Lazar Stamenković, student prve godine master akademskih studija i Vuk Bibić, student prve godine osnovnih akademskih studija Departmana za računarske nauke. Njihov mentor je asistent Nikola Milosavljević.

“Ovogodišnje svetsko finale održalo se u Portu gde je učestvovalo 135 timova iz svih regiona. Među tom konkurencijom našla se i ekipa sa PMF-a. Pobedu je odneo tim sa Moskovskog državnog univerziteta Lomonosov, dok je tim “PMF Nis” svojim plasmanom bio bolji od mnogih poznatih univerziteta poput Ciriha, Britanske Kolumbije, Prinstona, Zapadne Australije i drugih”, kažu na PMF-u.

Fotografija: www.pmf.ni.ac.rs

Pre odlaska na takmičenje studenti su obećali su da će dati sve od sebe kako bi grad i državu predstavili u najboljem svetlu.

“Ovim plasmanom ispunili su sva moguća očekivanja”, dodaju na PMF-u.

Ekipa PMF-a se pobedom na regionalnom takmičenju za jugoistočnu Evropu plasirala na svetsko finale. Taj rezultat predstavljao je izuzetan uspeh jer se preko dve decenije ni jedan tim iz Srbije nije plasirao za ovo takmičenje.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com