Kultura

“Eho” – nova knjiga matematičara i pesnika Stojana Bogdanovića

Poznati srpski pisac i matematičar Nišlija Stojan Bogdanović objavio je nedavno novu knjigu, ovoga puta eseje pod nazivom “Eho”.

U zapisima različite dužine, od onih sasvim kratkih, u formi crtica, do opširnijih, Bogdanović razmatra širok tematski opseg – žanra tragedije, preko prijateljstva, ropstva dijaspore, Fejsbuka, skupoće knjiga, herojske smrti, originalnosti u umetnosti, straha, zavisnosti. Poslednji eseji u knjizi posvećeni su piscima i slikarima.

Bogdanovićevi eseji objavljeni su u biblioteci “Tragači” Niškog kulturnog centra, a urednik te biblioteke Zoran Ćirić je ocenio da je reč o žanrovski i tematski raznorodnom delu “u kojem se autor iznova iskazuje kao neustrašivi avanturista, vešt u napadu na etablirane svetinje koliko i u odbrani sopstvenog integriteta“.

Sam pisac kaže da smatra da se u knjizi “Eho” radi o esejima, mada kaže da pojedini pisci smatraju da esej mora poštovati neka standardna književna pravila.

Foto: Stojan Bogdanović, privatna arhiva

“Ima mišljenja da se prilikom pisanja eseja treba kloniti svojih emocija. Ja mislim suprotno, esej mora da sadrži lični stav i poželjno je preneti i svoje snažne emocije, ako je moguće. Pojedini esejisti to ne uspevaju, pa zato to i izbegavaju, a neki od njih zbog toga i preporučuju izbegavanje emocija. Veliko je umeće preneti svoje snažne emocije. Bez snažne emocije nema ličnog pečata, pa nema ni eseja. Snažna emocija može da blokira govor, ali ovde je reč o pisanoj prezentaciji emocije. Ona je semka iz koje bi trebalo da se razvije hrast. Ako esej ne sadrži emociju, on je hladan i tvrd kao kamen i nije za pod glavu, a nije ni za pod guzicu”, rekao je Bogdanović.

On je istakao da esejistički tekst mora da sadrži aforizam.

“Bilo bi nabolje da je krcat aforizmima. Ako ste primetili da ih u mojim tekstovima ima, to ću shvatiti kao kompliment. I još, esej smatram umetničkim delom. Ako nije umetničko delo, onda nije ni esej”, izjavio je Bogdanović.

Bogdanović je svoju prvu knjigu poezije „Big Ben“ objavio 1977. godine, a narednu „Odlazim a ostaje nejasno“ trinaest godina kasnije, zbog obaveza koje je imao kao profesor matematike.

Objаvio je 13 knjigа poezije, dve knjige krаtkih pričа i jednu knjigu аforizаmа. Pesme su mu prevođene nа engleski, frаncuski, rumunski, itаlijаnski, grčki i poljski jezik. Objаvio je i preko 50 drugih člаnаkа iz ekonomije, književnosti, filozofije i o slikаrstvu.

Doktor je matematičkih nauka i osnivač Niške škole za algebru i informatiku. Objavio je preko 160 naučnih radova u najpoznatijim svetskim časopisima. Pisac je više udžbenika iz matematike, kao i nekoliko monografija iz matematike i informatike.

Za svoj dosadašnji rad dobio je veliki broj priznanja i nagrada. Udruženje književnika Srbije dodelilo mu je spomen plaketu „Simo Matavulj“. Dobitnik je nаgrаde Mаtemаtičkog institutа SANU i medаlje Junаn Univerzitetа (Kinа). Dobitnik je medаlje Kongresа zа аlgebru u Hong-Kongu, jedini u istoriji srpske аlgebre. Dobitnik je najvišeg priznаnja Grаdа Nišа, nаgrаde ,,11. jаnuаr“.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com