Društvo

Edvin Sugarev:„Najbitnija bugarska vrednost je sloboda“

Građani bugarske nacionalnosti koji žive u Nišu, proslavili su značajan jubilej -141. godišnjicu oslobođenja od turskog ropstva.

Tim povodom je pod pokroviteljstvom Konzulata Bugarske u Nišu, organizovan niz kulturnih dešavanja, a najveću pažnju privukli su Dani bugarskog filma, koji su, projekcijom filma “Put za Jerusalim”, završeni sinoć.

Nakon projekcije u sali Niškog kulturnog centra prisutne je pozdravio prof. dr Edvin Sugarev, generalni konzul Republike Bugarske u Nišu. Prigodnom besedom o slobodi Sugarev je predstavio najznačajnije momente iz slavne i bogate bugarske istorije. Naglasio je da Bugarska i Srbija moraju biti i ostati zauvek dobri susedi, prijatelji, i da se institucije i građani dve zemlje u svemu moraju podržavati.

Zahvaljujem svima koji ste ovde, jer je kako za naše druženje, tako i za dobrosusedskeodnose Srbije i Bugarske, važno da zajednički proslavljano praznike. Trenutno smo daleko od kuće, ali Bugarska je tamo gde kucaju srca njenih građana. Bugarska ima mnogo čime da se ponosi, a posebno time što ne zaboravljamo naše heroje i njihovu žrtvu koju su podneli, da bismo danas bili slobodni”, rekao je Sugarev.

Građani bugarske nacionalne manjine su veoma važan deo društva i sredine u kojoj žive, jer su posrednik u odnosima Srbije i Bugarske i kreiranju Balkana kao područja nade i prosperiteta.

foto:Ž.Kostić

Kao zemlja koja je pre 11 godina postala deo Evropske unije, Bugarska je mnogo uradila da se evropska perspektiva Zapadnog Balkana i njegovo povezivanje, posebno pitanje priključenja Srbije ovoj velikoj evropskoj porodici, vrati na dnevni red. Kao posledicu toga, dobili smo intenzivniju saradnju na najvišem nivou. Na polju kulture saradnja je tradicionalno dobra, jer Srbija i Bugarska imaju mnogo toga zajedničkog. Rezultat te saradnje je tradicionalni Balkan teatar fest koji okuplja veliki broj pozorišta iz Bugarske i Srbije i već 15 godina se održava u Dimitrovgradu, kao i tradicionalni Božićni koncert, gde nastupaju renomirani muzičari iz Sofije kao poklon gradu Nišu”, istakao je bugarski konzul.

foto:Ž.Kostić

Sugarev je rekao da i ove godine imaju u planu da organizuju manifestacije kojom će promovisati kulturu kako Bugarske tako i Srbije,  i obeležiti Dan slovenske pismenosti i kulture i slovenskih apostola jezika Ćirila i Metodija – 24. maja.

Povodom 3. marta Nacionalnog praznika Republike Bugarske, u prepodnevnim časovima zavičajno udruženje građana Caribrod je u saradnji sa Generalnim konzulatom u Nišu organizovalo, drugu po redu, manifestaciju „Probuždane s horo“ ( Buđenje sa kolom).

foto:ŽKostić

U programu su učestvovali KUD Abrašević iz Niša i Bugarski art i folklorni centar „Nestija“ iz Sofije.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com