Kultura

Edicija 100 slovenskih romana na poklon niškoj Narodnoj biblioteci

Narodna boblioteka “Stevan Sremac” iz Niša jedna je od deset javnih biblioteka u Srbiji, koja je dobila donaciju Foruma slovenskih kultura.

Reč je o kompletima knjiga do sada objavljenih na srpskom jeziku u ediciji 100 slovenskih romana, čiji je izdavač Arhipelag.

Edicija 100 slovenskih romana je antologijska i reprezentativna biblioteka najboljih romana napisanih na nekom slovenskom jeziku posle pada Berlinskog zida, što je retkost u ukupnom evropskom izdavaštvu.

U okviru edicije 100 slovenskih romana su i knjige, “Veliki rat” srpskog pisca Aleksandra Gatalice i “Lazarove žene” Marine Stepanove, kao i roman “Raptus” bugarskog pisca Stanilsava Nahuma.

Foto: FSK

Među 100 naslova edicije našli su se i romani makedonskih autora Goceta Smilevskog “Razgovor sa Spinozom”, Dimitra Baševskog “Bunar”, Venka Andonovskog “Azbuka za neposlušne”, Petreta Andreevskog “Poslednji seljaci”, Olivere Nikolove “Vežbe za Ibn Pajka”, Slobodana Mickovića “Aleksandar i smrt”, kao i dela slovačkih pisaca Pavela Vilikovskog, Dušana Mitane, Dušana Kužela, Vincenta Šikule, Stanislava Rakusa i Antona Balaža.

Edicija obuhvata i romane ruskih pisaca Ljudmile Ulicke “Slučaj Kukocki”, Alekseja Slapovskog “Prvi drugi dolazak”, Dmitrija Bikova “Evakuator”, Romana Senčina “Područje za potapanje”, Olge Slavnikove “2017”, zatim romani slovenačkih pisaca Draga Jančara “Podsmešljiva požuda”, Janija Virka “Poslednje Sergijevo iskušenje”, Suzane Tratnik “Ime mi je Damjan”, Aleš Čara “Igra anđela i šišmiša”.

Komplete srpskog izdanja edicije 100 slovenskih romana dobile su Biblioteka grada Beograda, Gradska biblioteka u Novom Sadu, Narodna biblioteka “Vuk Karadžić“ iz Kragujevca, Biblioteka šabačka iz Šapca, Matična biblioteka “Ljubomir Nenadović“ iz Valjeva, Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva, Narodna biblioteka Kruševac, Gradska biblioteka Pančevo i Gradska biblioteka “Vladislav Petković Dis“ iz Čačka.

Foto: FSK

Međunarodna ustanova Forum slovenskih kultura posluje u Ljubljani i poslednjih deceniju i po povezuje i promoviše slovensku kulturu, nauku i umetnost, njihove savremene izraze i njihovo nasleđe, u saradnji s nacionalnim ministarstvima kulture, prosvete i nauke slovenskih zemalja. Edicija 100 slovenskih romana je nešto po čemu su prepoznatljivi, iako su pokrenuli čitav niz drugih aktivnosti kojima promovišu slovensku kulturu – Nagrada Živa za najbolji slovenski muzej, kao i programi iz oblasti muzeologije i arhivistike, likovne umetnosti, arhitekture, kulturnog nasleđa, muzike, pozorišta i filma.

Edicija 100 slovenskih romana predstavljena je ove jeseni na nekoliko sajmova knjiga u Ljubljani i pobudila veliku pažnju čitalačke publike. Po prvi put predstavljena je jedina svetska monografija o slovenskim kulinarskim tradicijama “Za stolom sa Slovenima”.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com