Društvo

“E-reciklaža” izvezla 100 tona otpadnog freona

Niško preduzeće “E-reciklaža” je za proteklih pet godina, koliko se bavi reciklažom starih frižidera i drugih električnih i elektronskih aparata, izvezlo skoro 100 tona otpadnog freona na spaljivanje u specijalizovano postrojenje u Nemačkoj, rekao je vlasnik “E-reciklaže” i direktor preduzeća “Jugo-impex” Vujadin Šćekić.

On je kazao da je zahvaljujući savremenoj tehnologiji koja izvlači freon iz starih frižidera i drugih uredjaja, napravljen značajan pomak u zaštiti životne sredine u čitavoj našoj zemlji.

“Ispuštanjem u atmosferu freona iz samo jednog frižidera, a u tim uredjajima ga ima izmedju 140 i 200 grama, ozonskom omotaču napravi se šteta jednaka onoj koju pravi jedan automobil za godinu dana. Izvlačenjem i pravilnim tretmanom freona, napravili smo benefit kao da u Nišu ni jedan automobil nije vožen tri godine”, rekao je Šćekić.

On je kazao da se stari elektronski i električni aparati dovoze na reciklažu u Niš iz svih krajeva naše zemlje, i da je “E-reciklaža” i dalje jedina firma na Balkanu koja ima specijalizovanu liniju za izvlačenje freona iz frižidera i drugih uredjaja.

Prema Šćekićevim rečima u “E-reciklaži” se godišnje reciklira izmedju 12 i 14.000 tona elektronskog i električnog otpada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com