Zdravlje

E-recepte produžite pozivanjem izabranog lekara

Važenje E-recepta automatski je produženo sa šest na devet meseci. Time će građani moći da nesmetano preuzimaju lekove u apotekama, bez odlaska kod izabranog lekara zbog obnavljanja terapije, navodi se na sajtu Vlade.

Ipak, mnoge Nišlije se žale na to da im recepti nisu automatski produženi i da nisu uspeli da preuzmu lekove.

“Iako je ministar zdravlja rekao da će E-recepti za starije pacijenate biti automatski produženi za još 3 meseca, ispostavilo se da nisam mogla svojim roditeljima da podignem lekove iz razloga što im E-recepti nisu produženi automatski”, požalila se Dragana Niškim Vestima.

Procedura je, kako saznajemo, ipak malo drugačija u odnosu na očekivanja građana. U dopisu Ministarstva koji su apoteke dobile jasno stoji da je pacijent u obavezi da pozove svog izabranog lekara telefonom kako bi mu lekar produžio recepte.

“Ovim putem vas obaveštavamo da se od 18.03.2020. za sve hronične terapije koje su bile propisane pacijentima u prethodnom periodu pomera isticanje poslednjeg obnovljivog recepta i primenjuje automatsko obnavljanje identične terapije sa istom dužinom kao što je bila prethodna, bez neophodne posete izabranom lekaru. Procedura propisivanja nije izmenjena, pacijent je dužan da se obrati svom izabranom lekaru telefonskim putem”, stoji u saopštenju.

Svi koji imaju hronična oboljenja i primaju redovnu terapiju, potvrđuju i u niškim apotekama, moraju se najpre javiti svom izabranom lekaru putem telefona kako bi im recept bio produžen i time će im biti dostupna redovna terapija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com