Društvo

E-dnevnik od septembra u svim školama

Profesori u niškim osnovnim i srednjim školama ovih dana prolaze obuku za rad sa elektronskim dnevnicima koji bi od iduće školske godine, odnosno od septembra, trebalo da zamene klasične papirnate dnevnike. Prema rečima direktora nekih osnovnih škola e-dnevnici se već koriste od početka drigog polugodišta paralelno sa starim dnevnicima.

Prema rečima Verice Radenković, direktorice OŠ „Bubanjski heroji“ e-dnevnik se u ovoj školi koristi od početka drugog polugodišta, a nastavnici su prošli obuku. Ona dodaje da ovakav način rada ima niz prednosti, a jedna od njih je ta što roditelji mogu u svakom trenutku da vide ocene svog deteta, ali i da saznaju da li ima nekih problema u školi.

„Prednosti  e-dnevnika su mnogobrojne, a u prvom redu se ta prednost odnosi na roditelje“, kaže Verica Radenković. „Svako od njih je dobio odgovarajuću šifru da se uloguje i pogleda ocene svog deteta, ali i da vidi da li neko od profesora ima primedbe na njegov rad. Sistem je tako podešen da roditelji mogu da vide samo ocene svog deteta, ali ne i druge dece. Osim toga, nastavnici prilikom ocenjivanja učenika mogu, takođe, samo da imaju uvid u ocene iz svog predmeta, ali ne i kako su deca ocenjena iz drugih predmeta. Na taj način se smanjuje mogućnost neke vrste „usklađivanja“ ocena sa ostalim predmetima što na kraju daje realnu sliku o uspehu nekog učenika“.

Još jedna od prednosti e-dnevnika je u tome što ne mogu naknadno da se popravljaju ocene. Dakle, jednom upisana ocena ostaje.

„Mogućnost da interveniše, ako je došlo do neke greške, u ovom slučaju je data samo direktoru škole jer samo on može, sa odgovarajućom šifrom, da uđe u e-dnevnik i da interveniše ako je došlo do neke greške“, dodaje Verica Radenković.

Obuku za rad sa e-dnevnikom završili su i učitelji i nastavnici OŠ „Radoje  Domanović“. Za sada i oni vode paralelno dva dnevnika kako bi se što bolje uvežbali sa upotrebom e-dnevnika jer kada se jednom pređe na nov način evidentiranja ocena nema povratka na staro.

„Uvođenje e-dnevnika smo svi prihvatili kao dobru novinu iz više razloga“, kaže Dušica Tričković, direktorka OŠ „Radoje Domanović“. „ Osim što će dati realno znanje učenika jer profesori ne mogu više da upoređuju svoje sa osenama kolega iz drugih predmeta, dobićemo i realnu sliku o broju učenika u školi. Dobra strana je i brz protok informacija između roditelja i škole“.

Prema rečima Dušice Tričković, ono što mora da se ispuni u svim školama da bi mogao da se primenjuje e-dnevnik je da se obezbedi dobar protok interneta.

„E-dnevnik zahteva da u školi u svakom trenutku i u svakoj prostoriji imamo dobar protok interneta budući da bez toga  e-dnevnik ne može da funkcioniše. Tu je i kompletna računarska oprema koja je, takođe, neophodna kako bi sve funkcionisalo besprekorno“, dodaje Tričković.

Bude li sve teklo po planu papirnati dnevnici septembra odlaze u zaborav, ili, kako direktori kažu, arhiviraju se.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com