DruštvoEkonomija

Džunić: Sve planirane aktivnosti biće ispunjene do kraja godine, rebalans budžeta nema negativan uticaj

U toku je 15. sednica Skupštine Grada Niša. Pred odbornicima su 53 tačke. Prva tačka dnevnog reda bila je rebalans budžeta o kojoj je govorio dr Boban Džunić, predsednik Skupštine Grada Niša.

Džunić je kazao da svi odbornici rade trenutno pod otežanim uslovima zbog Korona virusa.

Na današnjoj sednici predloženo je 53 tačke dnevnog reda, svaka tačka dnevnog reda je bitna i značajna, ali po samoj sadržini izdvojio bih rebalans budžeta koji je prvi u 2021. godini. Rebalns budžeta tiče se promena određenih finansijskih iznosa sa jednih pozicija na druge pozicije.

Dodaje da su u Gradskim opštinama su umanjena sredstva za 26 miliona dinara u odnosu na budžet koji je  usvojen početkom ove godine.

“Jedna od tačaka dnevnog reda je imenovanje dva vršilaca dužnosti. Za direktora preduzeća za stambene usluge “Nišstan”je predložen Dejan Nikolić,  inženjer mašinstva, koji je do sada radio u Komunalnoj miliciji grada Niša. Predlog rešenja o imenovanju direktora Narodnog Univerziteta u Nišu je da to bude Ana Stojanović iz reda zaposlenih koja ispunjava sve zakonom propisane uslove”, izjavio je Džunić.

Prema njegovim rečima, predložene su promene o usaglašavanje sa zakonom , odnosno predloga o izmenama i dopunama uslova kulture. Po novoj predviđenoj promeni, potrebno je da bude 40% predstavnika manje zastupljenog pola za razliku od prethodnih uslova koji su predviđeni, odnosno da bude 30% zastupljenosti slabijeg pola, odnosno manje zastupljenog pola.

Kako bi se usvojio plan kapitalne investicije, kaže Džunić,  koji sa sobom nosi i budžet kapitalnih investicija to se radi kada se usvaja budžet Grada Niša ili rebalans budžeta. Imajući u vidu da smo dosta ranije usvojili rebalans budžeta, a da je kapitalni plan izaređen već sada, to je po proceduri moguće i iz tog razloga ga danas i usvajamo.

“Prvi plan kapiralne investicije je izuzetno kvalitetno odrađen. Što se tiče svih projektnih aktivnosti do kraja 2021. godine biće ispunjene , rebalans budžeta nema negativnu konotaciju i negativan uticaj”, rekao je Džunić.

Predstavnici opozicije imali su primedbe na to što njihove tačke nisu uvrštene u dnevni red. Odbornik kolacije “Niš, moj Grad”, Branislav Jovanović rekao je da smatra da su imali argumentovane tačke koje bi trebalo da se nađu na dnevnom redu.

Jovanović je naveo da su tražili na uvid analitičku i razložnu informaciju gde je potrošeno 540 miliona dinara iz budžeta i po kom osnovu. Dodaje da su tražili i informaciju o trenutnoj kreditnoj zaduženosti Grada, ali da to nije uvaženo.

 

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com