Društvo

DŽEZOM prkose FOLKU i uče engleski jezik (FOTO)

Džez klub u školi, posebno u školi u kojoj se uglavnom uče zanati i praktične stvari,  prilično je neobična pojava. Posebno ako se ima u vidu da su formiranju Džez kluba u Prehrambeno hemijskoj školi u Nišu i profesori i učenici pristupili s takvim oduševljenjem, kao da se radi o najvažnijoj stvari koju treba da urade.

Rezultat, naravno, nije izostao. Njihov džez klub je nalikovao klubovima iz prošlog veka, a učenici, talentovani za pesmu, dobili su priliku da pokažu da džez može da prkosi folku i ukusima, o kojima uopšte i ne treba ni raspravljati.

“Hteli smo da  sa decom na malo drugačiji način učimo engleski jezik. Ovo je bila zgodna prilika da ih,  ne samo učimo jeziku, već i da ih na jedan veoma suptilan način navikavamo da slušaju dobru i kvalitetnu muziku. Odabrali smo džez ovom prilikom i ameriiku poeziju. Sledeći  put biće to možda rok ili klasična muzika, a sve na engleskom jeziku, razume se”, kaže profesorka engleskog jezika Jelena Ilić, koja je zajedno sa koleginicom Danijelom Janković i bibliotekarom Predragom Trajkovićem učestvovala u formiranju Džez kluba i organizaciji divnih večeri u Prehrambeno hemijskoj školi u Nišu.

Deca su ideju prihvatila sa oduševljenjem. Odjednom je tu bilo onih koji pevaju džez – poput Tamare Đorđevic, Božidarke Ristić, Nade Todorović, Anđele Jovanović i Aleksandra Trandafilovića. Osim što pevaju oni su i recitovali američku poeziju na engleskom. Kažu da su veoma srećni što im je neko ponudio ovako nešto u njihovoj školi I da su ponosni što mnoge druge, prestižnije škole, ne mogu time da se pohvale..

“Smatramo da deca u  Prehrambeno hemijskoj školi zaslužuju što i sva ostala deca u drugim školama, kao što su gimnazije koje nude široko obrazovanje, zato što su naša deca vredna i, pored stručnih predmeta, spremna su da private i druge sadržaje i izgrađuju sebe. Oni sada ostaju duže u školi, uče sve ono što u redovnoj nastavi možda ne bi naučili, ali na jedan relaksiraniji i lepši način”, objašnjava njihova nastavnica engleskog, Jelena Ilić.

Trude se deca, a trude se i profesori. Kada svi zajedno ulože deo sebe, onda rezultat sam stigne. Ova učionica je magična učionica. Zahvaljujući kreativnosti profesorica Jelene Ilić i Danijele Janković ali, kako kažu, i bibliotekara Predraga Trajkovića, kome se sve dopalo pa se pridružio ovom neobičnom timu.

Džez klub je jedna od kreacija, a ostale se pojave u prigodnim prilikama. Oku ne može da promakne i red u učionici. Sve je na svom mestu…skockano, doterano i uređeno sa ukusom. A o duhovnom razvoju dece, koja odrastaju i školuju se u ovakvom okruženju, suvišno je govoriti. Oni su dobili priliku da na najlepši način stasavaju u dobre i kvalitetne ljude.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com