Društvo

Džeremi Dir: Novinari u Srbiji nedovoljno plaćeni, nemaju sigurnost, niti im je regulisano radno vreme

“Kako do dostojanstvenog rada i odgovornog novinarstva”, tema je sastanka koji je organizovao Sindikat novinara Srbije danas u Nišu. Sastanku je prisustvovao Džeremi Dir, zamenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara, koji je kako je rekao, ovde, da bi pružio podršku novinarima kako bi se izborili za svoj status. Na sastanku je istaknuto da je veoma važno da se novinari udruže kako bi odbranili svoj položaj.

Novinari u Srbiji rade u sve težim uslovima sa ugovorima koji su sve manje sigurni. Zbog nedostatka reklamiranja i same medijske kuće se suočavaju sa velikim finansijskim problemima.

Jeremy Dear, zamenik generalnog sekretara Međunarodne federacije novinara (IFJ)

“Ovde se ne radi o mom mišljenju nego o činjenicama, a one su da preveliki broj novinara u Srbiji nije dovoljno plaćen, većina nema sigurnost, mnogi od njih moraju da rade previše, a sada  u uslovima covida 19 njihovo radno vreme nije ni regulisano. Profesionalna prava, odnosno mogućnost da se zauzmu za etičko i profesionalno novinarstvo ugrožena su u polarizovanim medijima. Zastrašivanja i ucene od strane organa vlasti i raznim drugim mehanizmima zapravo sprečavaju mnoge novinare da ostvaruju ulogu čuvara javnosti i objektivnog izveštavanja”, istakao je Dir.

On je rekao da novinari veoma naporno rade u trenutnoj situaciji pandemije koronavirusa. Međutim, pandemija je pokazala i teško stanje u kojem se oni nalaze, dodao je. Ova situacija nam je pokazala i kako mnoge Vlade sve jače kontrolišu medije, kako se određenim novinarima uskraćuje pristup informacijama i primere toga kako je pokušano sprečavanje rada novinara novčanim kaznama. Oni koji su na vlasti sve više sigmantizuju novinare, što je dovelo čak i do pretnji fizičkim nasiljem, ukazao je Džeremi Dir.

“Najvažnija je bolja bezbednost, bolje plate i više dana godišnjeg odmora. Da bi se to postiglo nije dovoljno da pojedinac samostalno nastupa, već je potrebna profesionalna solidarnost i saradnja. Kada novinari rade u uslovima korupcije, siromaštva i straha nemoguće je da postoji sloboda medija. Mi upravo na tome želimo da radimo sa kolegama iz Uruženja novinara u Srbiji, na stvaranju zajedničkog glasa i zajedničke akcije. Samo tako će ih čuti i poslodavci i država i regulatorni organi. U Evropi gde god postoje jači zakoni o kolektivnim ugovorima novinari rade u boljim uslovima, bolje su plaćeni, bolje organizovani i sa većim mogućnostima da se zalažu za svoja profesionalna prava”, istakao je Džeremi Dir.

Predsednica Sindikata novinara Srbije Dragana Čabarkapa je istakla da je cilj da se u skladu sa medijskom strategijom koja je potpisana 2018. godine i akcionim planom u kojem su definisani svi rokovi za njeno sprovođenje poboljša socio-ekonomski položaj novinara.

Dragana Čabarkapa, predsednica SINOS

“Mi smo ovde da pozovemo svoje kolege da se organizuju, da se udruže i da se bore za dostojanstven rad. To ne može niko drugi da uradi, to se ne radi saopštenjima i apelima vlasti da pomogne, to se radi solidarnom akcijom. Pozvaćemo sve sindikate da se organizuju i da pozovu poslodavce kako bi pregovarali sa nama i potpisali granski kolektivni ugovor. To je jedini način da sve kolege budu zaštićene na način na koji su zaštićene naše kolege u Evropskoj uniji.

Ona je podsetila da je Niš pre privatizacije medija imao jake sindikalne organizacije.

“Danas mogu da vas pitam da li postoji sindikat u nekoj medijskoj kući i zbog čega ne postoji?”, pitala je Čabarkapa novinare.

Ona je rekla i da jedna medijska kuća u Nišu nije isplatila plate svojim zaposlenima 57 dana, a oni nisu smeli da se organizuju i da se javno obrate i kažu šta se dešava. Pritom njihov poslodavac dobija ogromne pare na projektnom sufinansiranju.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za manjinska i ljudska prava i dijalog Sindikat novinara će zajedno sa Udruženjem novinara Srbije i Nezavisnim udruženjem novinara Srbije, krajem meseca organizovati sastanak sa temom Kako do dostojanstvenog rada i boljeg položaja medijskih radnika. Sastanku će prisustvovati predstavnici Valde i Ministarstva, koji su potpisali medijsku strategiju i koji sprovode implementaciju tog dokumenta. Sastanku će prisustvovati svi sindikati medija, ali i poslodavci i stručnjaci za radno pravo. To će biti prvi sastanak koji je zapravo početak dijaloga na medijskoj sceni. Cilj je da Srbija dobije granski kolektini Ugovor u medijskoj delatnosti, koji će štititi prava svih novinara i medijskih radnika. Za ovo Sindikat novinara Srbije ima podršku Međunarodne federacije novinara.

Pročitajte još…

Čabarkapa: Stanje u novinarstvu nikada nije bilo ovako teško

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com