Društvo

Džedajkon 4.0 zakazan za 20. decembar, ove godine u onlajn formatu

Ovogodišnji Džedajkon biće održan u drugačijem formatu nego prethodna tri, zbog pandemije virusa korona. 20. decembra održaće se četvrti po redu.

Iako je celokupno društvo pogođeno pandemijom, organizatori su odlučili da održe kontinuitet događaja koji organizuju  četvrti put, Potrudiće se, kažu, da bogatstvo sadržaja ostane na istom nivou.

Džedajski pokret postoji već sedam godina, a osnovna ideja, a udružili su se da bi, napraviliudruženje u Nišu koje će se baviti mladima. Danas, Džedajski pokret ima viziju da utiče na stvaranje zajednice u kojoj ljudi brinu jedni o drugima.

Organizacijom ove manifestacije, koja je konvencija popularne kulture, Džedajski pokret se trudi da Nišu donese nove kulturne sadržaje, kojima spajaju ljubitelje naučne i epske fantastike, stripova i video igara, ali i da inspirišu širu zajednicu da stvari mogu da se promene ako zaista svi radimo na tome, ističe jedan od članova udruženja Miloš Antić.

“Osim Džedajkona, Džedajski pokret je u toku ove godine pokrenuo i akciju ‘Zaštitilice’, u kojoj je sašiveno i poklonjeno preko 15.000 višekratnih maski.  Ne treba zaboraviti i na našu, sada već tradicionalnu akciju ‘Sila prati hrabre’, u kojoj pokret radi na osnaživanju dece bez roditeljskog staranja. Trudimo se da kroz rad na prepoznavanju potencijala pojedinaca, usavršavanjem tih istih individua kroz razne edukacije i timski rad radimo na unapređivanju međuljudskih odnosa u zajednici kroz umrežavanje sa različitim saradničkim udruženjima i institucijama”, kaže Antić.

Džedajkon će se ove godine održati u digitalnom obliku, preko Discorda i Facebook-a, a planirani datum je 20. decembar od 14 časova. U situaciji u kojoj smo, adaptirali su program shodno mogućnostima.

“Što se tiče konkretnih aktivnosti koje planiramo taj dan – one će biti posvećene onome što smo ove godine mogli svi da pratimo i više nego obično – serijama, poput La Casa de Papel, gde će nam se u diskusiji pridružiti Martina Kitanović, koja je glumila u filmu koji je trenutno nominovan za Oskara i Zlatni Globus (Dara iz Jasenovca). Takođe, biće priče i o srpskoj epskoj fantastici i o tome gde se ona nalazi trenutno – u kome će nam sagovornik biti pisac Aleksandar Tešić, pisac „Kosingas” trilogije i prevodilac RTS-a. A, osim ovih, očekuje nas razgovor i Doti i Lol-u, besplatno igranje Among Us igre, koja je trenutno u ekspanziji, takmičenje za najbolji kostim, takmičenje u Kpop plesu, radionica origamija za klince, roditelje”, dodaje Antić.

Poseban deo, ipak, zauzimaće Jedi Talks, u kome će gledaoci čuti kratke, inspirativne ljudske priče koje dokazuju da je sve moguće, dodela nagrada Džedajskog viteza, ali i humanitarni poziv Džedaja da zajednica podrži – kroz slanje SMS poruka – mladog Nišliju kojem je potreban novac za dalje lečenje (Budi Human – Da Marko pobedi opaku bolest).

“Jer na kraju, sa tom mišlju – da treba da pružimo pomoć jedni drugima, pogotovo ove godine koja nija bila laka za sve nas, je i nastala misao vodilja ovogodišnjeg Džedajkona – This is The Way”, kaže Antić.

Napominju da je bez obzira na pandemiju Džedajski pokret bio veoma produktivan ove godine.

“Radili smo na već pomenutoj akciji ‘Zaštitilice’, obeležili smo svetski dan mentalnog zdravlja sadnjom drveta i tribinom ‘7 meseci pandemije, kako ste?’ uz pomoć Centra Srce iz Novog Sada,  a uspeli smo i da restruktuiramo pokret i osnažimo naš tim, kao i da se pripremimo za predstojeće akcije i projekte”, ističe Antić.

Za svoj rad tokom borbe koronavirusa odlikovani su srebrnom medaljom od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kažu da medalju nisu očekivali.

“Iskreno, medalja koju smo dobili došla je poprilično neočekivano. U trenutku kada je strah od virusa bio sveprisutan u javnosti, dobili smo poziv da pomognemo i mi smo se odazvali na način na koji smo jedino mogli  – da doniramo maske.  U saradnji sa niškom dizajnerkom Nevenom Kragić, inicijalni plan bio je da prikupimo sredstva i obezbedimo oko 1.000 višekratnih maski za zaštitu lica.  U periodu od skoro tri meseca, u jednoj od najproduktivnijoj akciji pokreta pod nazivom ‘Zaštitilice’, uspeli smo da organizujemo prikupljanje sredstava, krojenje, šivenje i doniranje više od 15.000 ovakvih maski”, rekao je Antić.

Smatrali su da je njihova dužnost da kao članovi civilnog društva pomognu onima koji su bili najviše na udaru virusa.

“Tako smo maske donirali lekarima Kliničkog centra i Hitne pomoći, policiji i vojsci, i to ne samo u Nišu, nego i u čitavoj južnoj Srbiji. Veoma smo počastvovani time što nas je država prepoznala u našim naporima da pomognemo zajednici, ali smatramo da je to bilo najmanje što smo mogli da uradimo u ovim okolnostima”, ističe Antić.

U daljem periodu baviće se osnaživanjem sopstvenih kapaciteta kako bi bili spremni za veće projekte, radom sa mladim ljudima (kao što je neformalna grupa PRLMNT), i akcijama davanja i pružanja podrške onima kojima je to neophodno.

Ovu i ostale aktivističke priče možete pronaći na sajtu promeni.rs.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com