Region

Dvorište škole u Humu zelenije uz projekat „Zeleni kutak“

Aktivisti Udruženja građana „Plant“, učenici škole „Vojislav Ilić Mlađi“ u Humu, njihovi roditelji i zaposleni, zajedno su minulog petka realizovali akciju uređenja školskog dvorišta u ovoj školi.

Oni su zasadili dvadesetak tuja, nekoliko stabala voćaka i ukrasnog žbunja.

Akcija uređenja školskog dvorišta deo je projekta „Zeleni kutak“ koji Udruženje građana „Plant“ realizuje u saradnji sa OŠ ”Vojislav Ilić Mlađi” u Humu, a uz pokroviteljstvo grada Niša, Sekretarijata za zaštitu životne sredine. U okviru pomenutog projekta renovirana je stara školska česma, nabavljene su žardinjere za cveće, a „Plant“ je održao osam edukacija za učenike na kojima su se upoznali sa vrstama voća, cveća, ukrasnog bilja i žbunja i uslovima njihovog gajenja.

Foto: B. Lj.

Predsednica „Planta“ Dragana Vukadinović kazala je dato udružnje projetkom „Zeleni kutak“ želi da pokrene kompletno uređenja dvorišta u školi u Humu.

„Želimo da napravimo prijatan ambijent u kome će učenici moći u narednom periodu da provode vreme, kako tokom odmora, tako i tokom časova biologije ili časova ”Svet oko nas”. Želimo da dvorište škole bude mesto gde će moći da uče kako rastu biljke, kako se neguju, da grade pravilan odnos prema prirodnom okruženju i da štite životnu sredinu. Istovremeno, rad na uređenju dvorišta i negovanju biljaka će razviti kod učenika osećaj odgovornosti da svaki dan imaju neku obavezu koja im omogućuje da napreduju, da budu uspešni, timski se dogovaraju i sarađuju kako bi rešili neki problem”, izjavila je Vukadinović.

Ona je kazala da projekat „Zeleni kutak“ predstavlja prvu etapu u sređivanju školskog dvorišta, budući da kompletno sređivanje iziskuje velike troškove.

Foto: B. Lj.

Direktor OŠ „Vojislav Ilić Mlađi“ Časlav Tošić rekao je da projekti poput „Zelenog kutka“ puno znače za škole ne seoskom području.

„Škole u selima ređe dobijaju pomoć, mnogo se više uređuju škole u gradu. Ovo je odlična prilika da deca vide da nešto može da se lepo uradi i da pomognu u tome“, kazao je Tošić.

Zorica Kondić, majka četvoro dece koja je pomogla uređenju školskog dvorišta istakla je da škola u Humu zaslušuje da bude uređena jer je u školskim klupama sve više dece.

Foto: B. Lj.

Kondić je, dodala da se iz Huma ljudi ne iseljavaju, već naprotiv doseljavaju, pa se i broj dece u školi povećava.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com