Obrazovanje

Dvorište prepuno brucoša i indeksa

Dvorište Filozofskog fakulteta Univerziteta u Nišu prepuno je budućih akademaca koji se danas i sutra upisuju. Ove godine je način upisa malo promenjen, pa umesto da se guraju u holu fakulteta ispred šaltera, budući brucoši na svežem vazduhu u dvorištu fakulteta popinjavaju potrebna dokumenta.

Kažu, lepše je i prijatnije na otvorenom, osećaju se kao da su u parku, a pošto su već dobili zeleno svetlo za upis, mogu da dišu punim plućima. Da ne bi bilo grešaka u dokumentaciji, da se sve nađe na svom mestu i da se što manje zadrže na jednom mestu, pomažu im stariji studenti i asistenti sa fakulteta.

„Ono najvažnije je da se poštuju sve mere zaštite od korona virusa“, kaže profesorka dr Natalija Jovanović, dekanica Filozofskog fakulteta.

Prema njenim rečima napravljeni su punktovi za svaki departman, a dvorište je dovoljno veliko da za sve ima mesta. Ona dodaje i da je prezadovoljna odzivom kandidata jer se za 640 mesta prijavilo preko 920 srednjoškolaca.

„Krizni štab je doneo nove mere i moramo da se prilagodimo tome a pored toga važno nam je da zaštitimo naše buduće studente i naše nastavnike i sve one koji rade sa studentima. Zbog toga smo odlučili da za upis studenata koristimo dvorište koje imamo i koje je uređeno i pogodno da se iskoristi u ove svrhe sada kada nije dozvoljeno okupljanje više od 20 lica na jednom mestu. Zbog velikog broja kandidata koji se upisuju preduzeli smo još jednu meru. Danas upisujemo 340 kandidata koji su na budžetu, a sutra će se upisivati samofinansirajući brucoši“, kaže dr Natalija Jovanović i dodaje:

Foto: V.P.

„Kako bi smo izbegli velike gužve studente sa različitih grupa smo pozvali da dođu u razmaku na po pola sata. Svakako da se poštuje i to da svi imaju maske i da se održava određena fizička distanca bez obzira što se je sve na otvorenom“.

Studenti starijih godina i asistenti pomažu brucošima da popune sva dokumenta koja su im potrebna za upis
Milan Videnović, istraživač pripravnik na Departmanu za istoriju jedan je od onih koji pomažu studentima da u što kraćem roku završe obaveze oko upisa.

„Odlučili smo se na ovakvu organizaciju zbog bezbednosti pre svega naših budućih studenata. Oni moraju od prvog trenutka kada kroče i ovu zgradu da se osećaju sigurno i da imaju podršku studentskih organizacija, profesora i asistenata i svake službe na fakultetu. Uključili smo i starije studente koji im pomažu, manje je grešaka prilikom popunjavanja papirologije i sve ide mnogo brže“, kaže Videnović.

Foto: V.P.

Članovi Saveza studenata Filozofskog fakulteta dele obrasce i indekse budućim brucošima dajući im upustva kako sve da popune. I ove godine se fakultet pobrinuo da obezbedi studentske knjižice za buduće studente.
Anita Ljubić je iz Boljevca i upisuje sociologiju.

„Moram da priznam da sam se iznenadila kada sam videla da u dvorištu popunjavamo dokumenta, ali se ovde osećam mnogo prijatnije nego da sam unutra“, kaže Anita. „Studenti nam pomažu da sve popunimo pravilno i bez grešaka tako da je to velika olakšica za nas jer se sada prvi put srećemo sa upisom“.

Foto: V.P.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com