Društvo

Dvorišta škola oplemenjena novim sadnicama

Sa prvim lepim i toplijim danima JKP „Mediana“ je krenulo sa akcijom uklanjanja starih stabala iz uličnih drvoreda koja su zamenili novim sadnicama.

Ovom akcijom su bili obuhvaćeni svi ulični drvoredi u gradu, ali je ona, u neku ruku, proširena i na škole, pa je su tako školska dvorišta u nekoliko obrazovnih ustanova oplemenjana novim stablima, dok su ona stara i dotrajala uklonjena. Akcija sadnje drveća u školskim dvorištima zavšava se u ponedeljak.

„Na teritoriji Opštine Medijana drveće je zasaćeno u četiri škole tokom prethodne nedelje. Nova stabla zasađena su u dvorištima osnovnih škola Sveti Sava, Car Konstantin, Ćele Kula i Učitelj Tasa“, kažu u JKP „Mediana“.


U dvorištu OŠ „Sveti Sava“ zasađeno je osam breza i dva javormleča.

„Istovremeno smo u dvorištu ove škole uklonili stablo breze koje je bilo trulo, moglo je svakog trenutka da se polomi i padne, pa je kao takvo predstavljalo veliku opsanost za bezbednost dece“, ističu u JKP „Mediana“. „ Našoj akciji su se pridružili i iz škole pa su od svojih sredstava nabavili 15 smaragd tuja koje su takođe zasađene. Sađeno je i sezonsko cveće, a urađena je i živa ograda u dužini od 40 metara“.

U OŠ „Car Konstantin“ su zasađene nove sadnice, ali će radnici JKP „Mediane“ ukloniti jedno staro stablo kiselog drveta koje može da padne i povedi nekoga.

„Funkcija zelenih površina, međublokovskog zelenila i drvoreda u gradu je od posebnog značaja za zaštitu i očuvanje životne sredine“, rekla je Tanja Radić iz Sektora Zelenilo.

„Osim toga, drvoredi štite i od buke, pa iz tog razloga težimo tome da ih uvek ima pored škola ili obdaništa jer na taj način štitimo ove objekte u kojima se nalaze deca i od buke, prašine i izduvnih gasova koji dolaze sa saobraćajnica“, naglašava Tanja Radić.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com