Politika

DVERI: Zbog čega se niška SNS vlast boji drveća?

Epidemija COVID19 otkrila je ne samo da je SNS vlast u Nišu svojim partokratskom vladavinom i izborom kadrova ugrozila živote i zdravlje Nišlija, već i da, za vreme dok se naši sugrađani bore za život i oporavak, vlast nastavlja sa starom praksom „ubijanja Grada“ – pretvara ga u „Behaton malu“ i uništava drveće koje bi moralo da bude pod zaštitom države, smatraju Dveri.

Rekonstrukcija Trga kralja Milana, za koju će novcem Nišlija samo u prvoj fazi biti plaćeno 218 miliona dinara, nastavljena je tokom protekle nedelje, kada je uklonjen travnjak oko Čairske česme, umesto zelenila postavljena kocka, uklonjene dragocene lovor-višnje i oštećeno korenje džinovskih norveških omorika u srcu Trga. Projekat predviđa Trg kao brisan prostor, na njemu ovih jelki nema, tako da je sudbina ovih višedecenijskih četinara da budu posečeni, i da ostanu samo u sećanju Nišlija, navodi se u saopštenju.

Foto: GO SP Dveri Niš

Brojni sugrađani javljaju se poslednjih dana GO SP Dveri Niš i izražavaju veliko nezadovoljsvo, i traže zaštitu kako zbog „ekocida“ na Trgu, tako i zbog uništavanja brojnih stabala u Nišu, koje niko ne štiti. U toku letnjih meseci i centralni gradski Trg a i ulice Niša bez drvoreda i hlada, pretvaraju se u betonsku pustinju kroz koju je opasno proći. Zagađenje Niša direktna je posledica i odnosa i prema drveću ali i prema niškim parkovima koji su manji nego pedesetih godina prošlog veka.

 

Prema informacijama koje je SP Dveri Niš dobija, slična sudbina čeka i dva stogodišnja srebrna Atlantska kedra, koja se nalaze kraj Instituta za javno zdravlje, a koja su posadili solunski ratnici nakon povratka sa fronta. Baš na mestu gde ovi dragoceni kedrovi rastu duže od stotinu godina, sada se planira izgradnja laboratorije.

Foto: GO SP Dveri Niš

Ukoliko se zaista planira da ovi živi spomenici niške i srpske istorije budu posečeni SP Dveri Niš zahteva od gradske vlasti kao i od Okruga da Inspekcija za zaštitu životne sredine zabrani seču i uvrsti ovo drveće u zaštićene primerke , a takvih u samom Nišu sada i nema.

Jasno je da epidemija „korona“ virusa nije jedina sa kojom se Nišlije bore. Već dugo se Niš i Nišlije bore sa vlašću koja duh ovog Grada ne razume, ignorantna je prema istorijskim i kulurnim spomenicima Niša a drveće kao žive spomenike i istoriju Grada otvoreno prezire i uništava, smatraju u ovoj partiji.

Drvored u svakoj ulici, parkovi kao šume u srcu grada i drakonsko kažnjavanje za neovlašćeno uništavanje gradskog drveća i parkova je ono što će Nišu morati da donese nova vlast.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

  1. Onim jelkama na trgu bas i nije mesto, od svog drveca koje su sekli i ukljanjali za njih bi bila takoreci najmanja steta, ali postoje nacini da se one prebace, skupi su, ali postoje i kad je drvece tako staro treba prvo to pokusati, a meta gde bi mogle da se posade ima na pretek. Secenje drveca oko instituta za javno zdravlje je ravno ludilu, pogotovo tako starog drveca, i generalno gradu fali drvoreda, ocajnicki fali, no to smeta kablovima na banderama…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com