Politika

DVERI: Vlasniku stoke i „divljih“ konja sa Rakoša preti oduzimanje subvencija

Čitava Srbija pratila je teške dane suvoplaninskih nomadskih stočara čija su stoka i „divlji“ konji krajem leta danima bili bez vode na poslednjem, a tada presahlom izvorištu na suvoplaninskoj visoravni Rakoš.

Žedna stoka na Rakošu i apokaliptične scene iz suvoplaninske zabiti pokazala su da je stanje lokalnih samouprava opština Gadžin Han, Babušnica i Bela Palanka u operativno-tehničkom rasulu, da niko od njih nema ispravne cisterne, da lokalna vlast u Nišu i Štab za vanredne situacije Grada Niša nisu pružili nikakvu pomoć, a da ministarstva reaguju tek na pritisak javnosti i medija, saopštile su Dveri.

“Osim što je voda za stoku i konje uz pomoć Vojske obezbeđena, ministarstvo za brigu o selu, kao ni ministarstvo poljoprivrede nisu preduzele ništa, osim što su njihovi predstavnici „pobegli“ sa zakazane Кonferencije za štampu u Gadžinom Hanu, na kojoj su Dveri Niš istakle svoje zahteve. Osim snabdevanja vodom tražili smo i da se pristupi izradi studije o raspoloživim vodnim resursima na teritoriji opština, da se izradi idejno rešenje za sistem zaštite i korišćenje indentifikovanih vodnih resursa na teritoriji opština, i da se kroz lokalni budžet za 2022. godinu osiguraju sredstva za alternativno obezbeđivanje vode narednog leta”, navodi ova partija u saopštenju dostavljenom medijima.

Od svega toga, nakon što su predstavnici ministarstva pred brojnim medijima na Rakošu dali izjave, obezbeđena je voda ali ništa dugoročno do sada, a po svemu sudeći neće ni biti preduzeto. Zbog toga će suvoplaninski stočari i u narednim sve sušnijim godinama mučiti iste muke.

I sada, kada je vode dovoljno, muke suvoplaninskih stočara ne prestaju. Dveri Niš su dobile poziv i obišle stočara Bratislava Nikolića – Baće iz sela Velikog Кrčimira, čija je snimljena priča sa Rakoša potresla i animirala srpsku javnost.

“Ovaj nomadski stočar je vlasnik stada od 29 krava i 30 konja, koji se iako u vlasništvu pogrešno smatraju „divljim konjima sa Suve planine“. Nakon letošnje muke sa vodom, pre dvadesetak dana izgorela je njegova štala u selu Veliki Кrčimir, u opštini Gadžin Han, u kojoj krave i telad treba da prezime zimu, nakon što ih spusti sa planine. Sreća je da životinje Baća uspeo da spase da ne izgore zajedno sa senom. Sa štalom je izgorelo i 500 bala sena i šteta je velika. Dok ubrzano popravlja štalu, umesto razumevanja i solidarnosti od Veterinarske inspekcije Bratislav Stanković je dobio poziv da do utorka 16.11. spusti stoku u selo , kako bi mu nakon provere, subvencije bile produžene. Na žalost, on to ne može da učini, jer stoku nema gde da smesti, dok ne popravi štalu i ne nabavi seno, za šta mu treba više od kratkog roka koji mu je ostavljen. Po svoj prilici desiće se da subvencije izgubi za naredni period”, ističu Dveri.

Dveri Niš apeluju na nadležne kao i na inspekcije da za suvoplaninske stočare i nomadsko stočarstvo, koje je i u svetu najcenjenije i subvencionisano, pokažu više razumevanja i fleksibilnosti i da pomognu opstanku ovih ljudi i životinja u teškim uslovima. Sudbina Bratislava Nikolića – Baće iz suvoplaninskog sela Veliki Кrčimir, vlasnika 60 krava i „divljih“ konja sa Rakoša je samo jedna ali od razumevanja države za pojedinca zavisi sudbina i svih srpskih stočara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com