Politika

Dveri: Izvrtanje vagona sa amonijakom je posledica odnosa režima SNS-a prema Jugu Srbije

Svi napori režima da minimiziraju tragične posledice curenja otrovnog amonijaka iz prevrnutog vagona cisterne koja je ispala iz šina kod sela Staničenje između Pirota i Niša, ne mogu da sakriju činjenice o neodgovornosti vlasti prema Jugu Srbije i njegovim građanima. Ovo je drugi tragičan događaj sa izvrtanjem opasnog tereta amonijaka na prugama u blizini Niša za samo tri godine i peti na prugama juga Srbije od 2018. godine, podseća Srpski pokret Dveri. Ni nakon januara 2019. godine kada je čitavo niško selo Jasenovik bilo evakuisano, AD„Infrastrukture železnice“ a ni Ministarstvo građevine nisu utvrdili odgovornost za ugrožavanje života ljudi i uništenje životne sredine, ističu u saopštenju.

Železnička pruga Niš -Dimitrovgrad kojom se opasan teret prevozi svakodnevno prolazi kroz centar Niša, i sve vlasti već 30 godina obećavaju njeno izmeštanje.

„Manipulacije sa informacijama o stepenu opasnosti i činjenica sa mesta nesreće su brojne. I dva dana nakon prevrtanja 4 od ukupno 20 vagona-cisterni u vlasništvu kompanije „Eliksir grupe, amonijak curi iz teško oštećene cisterne, a prilaz mestu nesreće je zatvoren za sve. Telo druge žrtve pronašao je na licu mesta novinar portala Pirot plus, koji je uprkos zabrani došao do mesta prevrtanja vagona. Demantovana je prvobitna informacija da je jedna cisterna skliznula u Nišavu i da će zbog curenja amonijaka biti posledica po biljni i životinjski svet. Svi zavodi za javno zdravlje u Pirotu, Beloj palanci i Nišu, kao i Institu Batut tvrde da je voda bezbedna za upotrebu a da uprkos tome što amonijak curi i dalje u vazduhu ovog gasa nema. Ministarka zdravlja tvrdi da se radi o „manjem regionalnom akcidentu, kompanija „Eliksir grupa“ negira svoju odgovornost, ministar Vesić izjavljuje da je odgovorna loša infrastruktura na pruzi Niš – Dimitrovgrad, dok ministarka zaštite životne sredine Vujović nije došla ni u Pirot, niti se oglasila, ministar Martinović na skupštinskopj sednici urla na poslanike opozicije i tvrdi da su odgovorni oni „jer se prenemažu“. Građani Pirota , Bele Palanke i Niša očekuju još samo informaciju da je amonijak jako koristan za zdravlje građana Juga Srbije“, navodi se u saopštenju narodne poslanice Tamare Milenković Kerković.

Prema njenim rečima, ovo ponašanje vlasti već je viđeno u svim sličnim situacijama, prebacivanje odgovornosti na bivšu vlast a metod koji se primenjuje nad građanima Srbije ima svoj naziv u literaturi i naziva se „gaslajting“ ili pravljenje žrtve ludom od strane manipulatora. Zato Dveri pitaju:

1. Кo je odgovoran što nije ni počeo da se sprovodi projekat modernizacije pruge Niš -Dimntrovgrad i izmeštanja pruge iz centra Niša, potpisan još 2018.god. koji je trebalo da počne 2020.god. .god., vredan 134 miliona evra , sa bespovratnin sredstvima od 73 miliona evra i dodatnih bespovratnih 34 miliona evra za izgradnju obilazne pruge oko Niša?
2. Da li se opasan teret od 20 t otrovnog amonijaka nakon izvrtanja vagona izlio u Nišavu ili otišao u vazduh? Кo tvrdi i koji je dokaz da amonijak nije iscurio u Nišavu?
3. Кo je iz AD „Infrastrukture železnice“ odgovoran što se opasan sadržaj transporta prevozi prugom Niš-Dimitrovgrad za koju u svim dokumentima međunarodnih udruženja železnica stoji da je „usko grlo“ najniže D3 kategorije u čitavoj Evropi, na kojoj je zbog opasnosti brzina ograničena na 30km/h?
4. Кo je odgovoran što kompozicije teretnih vagona sa otrovnim i opasnim sadržajem u vlasništvu kompanije „Eliksir Grupa“ i ko zna sa još kojim opasnim teretom svakodnevno prolaze prugom kroz centar Niša? Кo bi bio odgovoran da su se vagoni cisterne izvrnuli u centru Niša?
5. Кoji su privatni prevoznici licencirani za prevoz opasnog materijala na pruzi Niš – Dimitrovgrad i po kojim protokolima?
6. Кoje su procedure i protokoli železničkog saobraćaja prekršeni jer se kompozicija od 20 vagona teška više od 18000 tona kretala železničkom trasom D3 na kojoj je ograničenje težine12000 tona?

U odgovorima na ova pitanja koja znače život za građane juga Srbije i njegovog administrativnog centra Niša kriju se i uzroci tragičnog smanjenja broja stanovnika Juga Srbije koji je za 11 godina izgubio 100 hiljada ljudi, zaključila je Tamara Milenković Kerković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

2 Komentara

  1. Nedavno sam slučajno primetio da na betonskim pragovima ispod šina oko palilulske rampe je ugravirana 1986 godina. Pretpostavljam da je tada radjena rekonstrukcija pruge i do možda do trošarine samo. Pravac ka Bugarskoj nije bio prioritetan u vreme SFRJ, zato nije ni elektrificiran. Potom SRJ, Srbija…jednostavno železnica je zapuštena, nit država bila zainteresovana nit železnica profitabilno. Tako dođosmo do ovog. Trasa kod Staničenja se barem od 2010.godine spominje u medijima kao izuzetno kritična, ja sam siguran da je tu i ranije bilo ispadanja ali neopasnog tovara.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com