Politika

DVERI: Hitno renovirati niško porodilište, mamama obezbediti dostojanstven tretman

Niška Кlinika za ginekologiju i akušerstvo otvorena je 1971. godine i od tada do danas je površno renovirana jednom ili dva puta. Iako o njenoj kompletnoj rekonstrukciji slušamo često do toga nije došlo. Nije preterano reći da je ova klinika u stanju raspadanja, smatra niški pokret Dveri.

O stanju porodilišta najbolje svedoče i nove mame koje su se nedavno porodile u ovoj ustanovi. One se žale na lošu higijenu, prljave posteljine, dušeke, iscepane spavaćice, stare krevete, dotrajalu stolariju ali najviše na nedostojanstven tretman.

“Veliki broj porodilja deli isti toalet – time se stvaraju i nehigijenski uslovi. Pored ovih nehumanih uslova buduće i nove mame susreću se i sa veoma lošom hranom i medicinskom opremom, kao i sa izuzetno neadeakvatnim tretmanom od strane osoblja. Zbog ovoga većina žena, ne samo u Nišu nego u čitavoj Srbiji, porođaj vidi kao stresno iskustvo a svoj status u porodilištu često podvode i pod zlostavljanje i dehumanizaciju. Jedna od najčešćih zamerki je i zanemarenost nakon porođaja i nedovoljna pomoć oko bebe, dojenja i nedostatak informacija. Mnoge od njih nakon prvog porođaja kažu:,,Nikad više”. Odlučuju se samo za jedno dete što je pogubno za čitavu zemlju koja je u demografskom nestajanju. Podaci iz poslednjeg popisa stanovništva pokazuju bez sumnje da smo narod u nestajanju jer je broj umrlih daleko veći od broja novorođenih – zavladala je bela kuga”, rekla je Suzana Miletić, predsednik saveta žena Dveri Niš.

Ona ističe da ako bismo želeli da nam se rađaju deca u Nišu onda je neophodno uraditi kompletnu rekonstrukciju niškog porodilišta. Porodiljama se mora omogućiti udoban i siguran porođaj, pravovremene informacije o detetu i pomoć, ali pre svega dostojanstven tretman. Porodilišta moraju biti kao hoteli sa pet zvezdica.

Srpski pokret Dveri pokreće kampanju pod nazivom „Jedna je majka“ koja ima za cilj ukazivanje na lošu situaciju u porodilištima i davanje konkretnih predloga za rešavanje tog problema, ali i da skrene pažnju na sve veći stepen nasilja u društvu.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com