Društvo

Dve zlatne medalje za trpezu Svetog Nikole učenicima Ugostiteljsko-turističke škole

Učenici Ugostiteljsko-turističke škole u Nišu osvojili su dve zlatne medalje na Tradicionalnom festivalu „ Slavagastro“, koji ima za cilj da promoviše srpsku slavu i da ukaže na njen viševekovni značaj, a koji je održan je 12. decembra u Beogradu u organizaciji „Sacen Interational“- a.

“Ugostiteljsko – turistička škola iz Niša , kao poštovalac tradicije i običaja, je prepoznala značaj ove manifestacije i sa uspehom prezentovala svoj rad. Školu su predstavljale učenice obrazovnog profila kulinarski tehničar, odeljenja IV2 , Danica Paunović i Sara Stojanović sa nastavnicom kuvarstva Ančicom Dimitrijević. Učenice su pripremale posnu trpezu u čast obeležavanja slave Sveti Nikola”, kažu u školi.

Trpeza je bila pripremljena i aranžirana u duhu tradicije , pa su posetioci imali priliku da degustiraju šarana na pirinču, trljanicu, rolat od tunjevine i krompira, paprike punjene pasuljem, posne sarme u vinovom listu i listu kupusa, bobove pihtije, posne kolače, a nije izostao ni slavski kolač.

“Rad Ugostiteljsko – turističke škole je bio izuzetno zapažen od strane posetioca festivala i drugih učesnika, što je na kraju rezultiralo zlatnim medaljama u kategegoriji škola, što predstavlja veliki podsticaj za učenika da se dalje usavršavaju”, ističu u Ugostiteljsko-turističkoj školi.

Pored Ugostiteljsko – turističke škole iz Niša na ovom festivalu su učestovale i devet škole iz Beograda, Bujanovca, Vrnjačke Banje i Leskovca, kao i brojna udruženja i ugostiteljsko – turistička preduzeća, što je za učenike bila prilika da steknu nova znanja i iskustva.

Slava predstavlja porodičan ritual posvećen nekom hrišćanskom svecu za koga porodica veruje da je njen zaštitnik i davalac blagoslova. Porodična slava uneta je 27. novembra 2014. godine na „UNESCO“ listu nematerijalnog kulturnog nasleđa čovečanstva, što predstavlja prvi upis kultirnih dobara iz Srbije na ovu listu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com