Društvo

Dve inicijative iz Niša najbolje na konkursu “Superste”

Jedanaest društveno odgovornih projekata mladih iz gradova širom Srbije pobedilo je na konkursu „Centrifuga“, kroz koji se u okviru programa donacija „Superste“ pruža finansijska i mentorska podršku idejama organizacija i neformalnih grupa mladih u sferama kulture, obrazovanja i umetnosti. Deset inicijativa čiji je cilj unapređenje lokalnih zajednica podržano je sa po 500.000 dinara, a projekat koji je dobio najviše glasova onlajn zajednice sa 100.000 dinara.

Među velikim brojem kreativnih, društveno korisnih projekata, žiri je imao težak zadatak da izdvoji najbolje, imajući u vidu raznolikost tema i ideja, a među njima se nalaze i dve ideje koje su pristigle iz Niša.

Projekat „Teatar kulturne razmene“, čiji je pokretač Gradska organizacija gluvih i nagluvih Niš, našao se među pobednicima, a fokusiran je na uključivanje zajednice gluvih i nagluvih osoba u svet pozorišta, kroz produkciju predstave „Prvobitni instinkt“.

“Kroz niz radionica znakovnog jezika za čujuće glumce, kao i radionice dramskog nastupa za gluve i nagluve osobe, rad na produkciji predstave i njeno izvođenje učiniće pozorište pristupačnijim za zajednicu gluvih i nagluvih”, kažu Milica Lazarević i Mladen Milojković, članovi ovog projeknog tima.

Foto: provatna arhiva

Podršku je dobila još jedna inicijativa iz Niša – projekat „Pick And Choose“, u okviru kog će srednjoškolci ići u organizovane posete kompanijama, u skladu sa svojim interesovanjima, upoznajući se sa radom zaposlenih u različitim sektorima, kako bi stekli praktično znanje.

„Želimo da kroz ovaj projekat srednjoškolci vremenom steknu naviku da se informišu o prilikama za posao u lokalnoj zajednici. Kod mladih u Nišu postoji uvreženo mišljenje da u njihovom gradu posla nema, a zapravo je potrebno da se dodatno informišu. Poslodavci imaju veliku potrebu za mladim kadrom i ovo je jedan od načina da ih međusobno povežemo. Želja nam je da srednjoškolci o ovome obaveste i svoje prijatelje, da kroz ovaj projekat promenimo njhovu percepciju i navedemo ih da ostanu i rade u svom gradu“, istakli su Pavle Momirović i Ognjen Nikolić, idejni tvorci projekta.

Ovogodišnji konkurs Superste programa donacija Erste Banka realizuje u saradnji sa Trag fondacijom.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com