Hronika

Dve i po godine od nesreće na Vizantijskom bulevaru, još nema pravde za Danicu i Ljubomira

Danica Andrić (75) i Ljubomir Novaković (80) iz Niša smrtno su stradali od posledica povreda koje su zadobili 11. aprila 2021. godine kada ih je na pešačkom prelazu na Vizantijskom bulevaru vozeći pod dejstvom opijata “golfom” pokosila B.S.(55).

Dve i po godine od teške nesreće suđenje još nije počelo a datum kada će početi glavni pretres je još neizvestan jer protiv B.S. još nema ni optužnice. U Višem sudu su kazali da je optužni akt podignut još u januaru ove godine ali ga Apelcioni sud nije potvrdio, pa samim tim optužnica nije stupila na pravnu snagu. U Apelacionom sudu kažu da je rešenje Višeg suda kojom je optužnica potvrđena ukinuto a ovaj akt vraćen na ponovno razmatranje zbog bitnih povreda Zakona o krivičnom postupku.
To praktično znači da je Viši sud dužan da te nedostatke otkloni pa da optužnicu ponovo vrati Apelaciono sudu koji će odlučiti da li će je tada potvrditi. Rodbina stradalih ljudi ogorčena je što dve i po godine otkako su stradali, pravda za Danicu i Ljubomira još nije na vidiku. Radmila Andrić, Daničina snaha, rekla je da imaju moralnu i ljudsku odgovornost prema pokojnoj svekrvi da krivca za njenu smrt izvedu pred lice pravde.

“Ona nije bila pas koga pregazite i odete dalje, pa i za psom zažalite i želite da kaznite onog ko je kriv. Naša porodica je očajna, dve i po godine prolazimo kroz agoniju, moj suprug se od stresa razboleo. Imamo izveštaj lekara koji to potvrđuje, moždane ćelije mu odumiru zbog čega nerazgovetno govori”, rekla je Radmila.

Ona je dodala je nebrojeno puta odlazila u nišku Palatu prade pokušavajući da dobije odgovor zbog čega se još nekreće sa suđenjem ali da je stigla samo do pisarnice Višeg suda.

“Lakše bih stigla do predsednika države nego do javnog tužioca i predsednika suda. U pisarnici su mi rekli da to potvrđivanje optužnice može da traje tri dana, tri meseca pa i duže, da se to ne zna. Više ne znam gde da idem da tražim pravdu, kakva je ovo “igranka”, šta se ovo dešava”, pita se Radmila.

Njen stav deli i Suzana Stojiljković, ćerka pokojnog Ljubomira Novakovića. “Nikon nas ni o čemu ne obaveštava, angažovali smo advokata, pokrenućemo parnicu radi ostvarivanja imovinsko pravnog zaahteva ali sa nestrpljenjem čekamo početak suđenja.
Mog oca ne može niko da vrati ali ono što mene brine je mogućnost da se ta žena opet nađe za volanom.
Strašno je to što se desilo mom ocu i Danici ali su žrtve mogle da budu deca.
Nadam se da će pravosuđe reći svoje i sprečiti osobu koja je ovo uradila da to ponovi”, izjavila je Suzana. Krivični zakonik predviđa da u slučaju da je ugrožavanjem javnog saobraćaja nastupila smrt jednog ili više lica, propisana kazna zatvora je od dve do 12 godina.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com