Kultura

“Dvadesetpet umetnika iz šesnaest zemalja” u Paviljonu u Tvrđavi

Jedna od najznačajnijih zbirki na Balkanu internacionalnog umetničkog stvaralaštva s kraja 20. i početka 21.veka, biće izložena u Paviljonu u Tvrđavi  od 21. decembra 2018. do 15. januara 2019. godine. Pred niškom publikom naći će se dela dvadesetpetoro umetnika iz različitih krajeva sveta.

Reč je o postavci “Dvadesetpet umetnika iz šesnaest zemalja” koju čine dela iz fonda Internacionalnog umetničkog studija „Radovan Trnavac Mića“ iz Valjeva koja postoji od 1998. i koja je u godini osnivanja od strane RTS proglašena Kulturnim događajem godine i nagrađena za realizovane izložbene aktivnosti.

Za 20 godina u valjevskoj galeriji izlagalo je 350 umetnika iz različitih zemalja. Njihova dela su deo kolekcije koja broji 237 umetničkih dela.

Izložba je plod saradnje naše Galerije i Studija iz Valjeva, koju smo započeli polovinom ove godine, kada je u Valjevu priređena  izložba dela stranih umetnika iz fonda GSLU. Ovoga puta biće izložen deo reprezentativnog fundusa valjevske ustanove kulture. Publika će uživati u slikama velikog i srednjeg formata, stvaranih različitim tehnikama od ulja na platnu, akrilika do kombinovanih tehnika. Interesantno je to što će se na jednom mestu naći dela umetnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Rusije, Ukrajine, Turske, Grčke, Kube, Poljske, Australije, Južnoafričke republike, Meksika, biće ih gotovo sa svih kontinenata”, kažu u Galeriji savremene likovne umetnosti Niš, koja je i organizator izložbe.

Izložba čije je otvaranje u petak 21. decembra u 13:30, biće otvorena do 15. januara 2019. svakog dana, osim ponedeljkom, od 12 do 17 časova.U Paviljonu u Tvrđavi u Nišu, biće izloženi radovi Stivena Кernera i Vinsenta Inkonigliosa iz Sjedinjenih Američkih Država, Anatolija Gajdamaka iz Ukrajine, Nikolausa Hipa iz Nemačke, Viktora Tihonovog iz Belorusije, Armanda Marinja sa Кube, Setenaja Ozbeka iz Turske, Stanislava Homičevskog, Malgoržate Černik i Vijeslava Janaša iz Poljske. Publika će imati priliku da uživa I u radovima koje potpisuju Mara Daugaviete i Aleksandar Žernokljuev iz Rusije, Liana Melisaratou  Petros Кaristinos iz Grčke, Iliana Pamanes i Edgar Кano Lopez i Herardo Vargas Frias iz Meksika, Selina Numina i Natali Mek Кarti iz Australije, Endru Dandeni Nlangvini i Mandla Godfri Mađadibodu iz Južnoafričke Republike i Sabrina Sabeg iz Francuske, kao i Son Ča Rjong iz Južne Кoreje, Majk Volton iz Engleske i Riuići Jahagi iz Japana.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com