Hronika

Dva velika propusta mašinovođe u sudaru kod Medjurova

U Osnovnom sudu u Nišu danas je nastavljeno sudjenje za udes na pružnom prelazu kod Donjeg Medjurova koji je odneo osmoro života, dok je više od dvadeset ljudi povredjeno.

Sudski veštak za saobraćaj Dragan Marković je kazao da je analizom dostupnih podataka ustanovio da postoje dva bitna propusta mašinovodje koji su doprineli da se nesreća dogodi, a to su prebrza vožnja i nekorišćenje sirene.

“Voz koji se sudario sa autobusom “Niš-ekspresa” kretao u staničnom području brzinom od 60,3 kilometra na čas, dok je ograničenje na mestu nesreće bilo 50 kilometra na sat, dok je kao drugi propust naveo da prilikom nailaska na pružni prelaz nije više puta koristio sirenu, a bio je obavezan da to čini. Analiza je pokazala da do udesa ne bi došlo da se se mašinovadja kretao propisanom brzinom jer bi autobus 13 sekundi pre nailaska voza prešao pružni prelaz. Takodje, da je više puta koristio sirenu, siguran sam da bi to upozorilo vozača autobusa i putnike i da bi došlo do sasvim drugačijeg razvoja situacije”, rekao je Marković.

On je kazao da je veštačenjem utvrdjeno da je mašinovodja počeo da koči kada je bio udaljen od autobusa 26,2 metra, dok je brzina voza u momentu sudara bila 68 kilometra na sat, uz samo jedno korišćenje sirene.

“Da je mašinovdja krenuo da koči u momentu kada je autobus bez zaustavljanja prošao pored znaka “stop”, odnosno na 132 metra udaljenosti od pružnog prelaza do udesa ne bi došlo jer bi autobus prešao preko pružnog prelaza. Posledice sudara bile bi značajno manje da je mašinovodja počeo da koči kada je autobus došao na samo tri metra od šina i ušao u zonu koja se smatra opasnom za saobraćaj. Činjenica da je autobus prešao preko pružnog prelaza bez zaustavljanja, samo sa smanjenom brzinom na osam kilometra na čas. Uvidom na terenu ustanovio sam da je mašinovodja pri brzini kojom se kretao mogao da vidi da se autobus nije zaustavio u zoni pružnog prelaza koja je opasna za saobraćaj”, izjavio je Marković.

Foto: V.P.

Sudjenje vozaču “Niš-ekspresa” Milanu Zdravkoviću (31) za nesreću u Donjem Medjurovu biće nastavljeno 29. januara. Ne

Nesreća na pružnom prelazu u Donjem Medjurovu dogodila se 21. decembra prošle godine. Autobus “Niš-ekspresa” koji se kretao prema Nišu bio je prepun putnika, uglavnom dece i stanovnika Medjurova i Čokota koji rade u gradu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com