Društvo

Dva veka od rođenja Učitelj Tase, prvog niškog učitelja

Na današnji dan, 10. januara 1824. godine, pre tačno 200 godina, rođen prvi niški učitelj, Atanasije Petrović, poznatiji kao Učitelj Tasa.

Atanasije Tasa Petrović (1824-1894), poznat kao Učitelj Tasa, bio je najpoznatiji prosvetni radnik u Nišu u 19. veku.

Atanasije Petrović rođen je u Nišu 1824. godine, u siromašnoj porodici Petrija i Petra Nikolića. Budući da roditelji nisu imali dovoljno para za život, sa sedam godina Atanasija su poslali na zanat. Međutim Tasinim roditeljima, se pored velikog izbora unosnih zanata, učinilo da je ipak najunosniji poziv toga doba bio sveštenički posaoa, dok je učiteljski zanat, smatran tek vrlo perspektivnim. Tako se Atanasije Petrović opredelio da radni vek provede u školi, jer je još u ranoj mladosti pokazivao sklonosti ka naukama.

U toki školovanja Tasa je imao više učitelja. Osnovnu pismenost stekao je učeći od popa Cvetka, sveštenika niškog, koji pošto nemađaše škole, učeše đake u svojoj kući sa platom od 2 groša mesečno od đaka, a nešto kasnije osnovno znanje mu je proširio ondašnji niški đakon Grigorija koji u tom periodu postao i vladika niški.

Atanasije Petrović se školovao u tzv. „Popovskoj školi“ koja je u Nišu postojala od 1830. do 1832. godine. Među Tasinim učiteljima bio i Dimitrije (Nikola) Kratovalija Đeorđijević, sveštenik i učitelj grčke škole u ​​Nišu.

Grčki jezik Atanasije Petrović je naučio kod izvesnog sveštenika Petra, a kada je u Niš došao Spiridon Jovanović, koji je sa sobom doneo plan i način rada kao u Vojvodini, roditelji mnoge dece su shvatili značaj ovakvog učenja, pa je tako i Atanasije postao učenik Spiridona Jovanovića. Kod njega je završio četiri razreda „uredne škole“ sa odličnim uspehom, i nakon toga je počeo da se sprema sa nastavnicima iz nekoliko predmeta: slaveno srpski gramatika, crkvena istorija, srpski čitanka, katihizis, račun…. Kod ovog učitenja, Atanasije je položio učiteljski ispit sa odlilčnim uspehom.

Paralelno sa obrazovanjem, Atanasije Petrović sa bavio i pevanjem, i redovno je za vreme crkvenih misa pavao za pevnicom u niškoj crkvi.

Iako Tasino obrazovanje nije bilo kontinuiranao i sistematsko, za ondašnje vreme, njegov stepen pismenosti bio je značajan i veliki. Kako je Atanasije bio među najboljima po uspehu sa 17 godina (1840) izabran je za učitelja u niškoj crkvenoškolskoj opštini. Sa njim je radio čitavih 15 godina sve do smrti Spiridona Jovanovića 1859. godine, kada je Atanasije postao glavni učitelj i preuzeo je vođenje školskih programa.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com