Kuhinjica

Dva recepta za nepogrešivo dobar prebranac – GRAVČE NA TAVČE

– ako upamti da prebranac – gravče zahteva(ju) puno masnoće, puno aleve paprike i puno crnog luka, ni najnesnalažljivija nabedjena kuvarica neće se postideti ovog jela
– na 300 gr pasulja nije previše ni 1,5 kg očišćenog crnog luka

Ima li Srbina i Makedonca kojem ne prorade želudačne kiseline na pominjanje prebranca ili gravčeta na tavče ?
Ako se i javi neko , verujte mi na reč, posle uputstva koje sledi za kuvanje ovog nacionalnog srpskog i makedonskog specijaliteta, a mogu i da se kladim u to, više ih neće biti.

Uvek je pravo vreme za gotovljenje – u mom rodnom Zaplanju se kaže gotvljenje, prebranca ili gravčeta (u daljem tekstu – prebranac). Em se pasulj kuva malo duže, pa će bar podići temperaturu u stanu, em je samo jelo malo jače, pa više prija zimi nego leti.

Prvi recept je, zapravo, osnova za spremanje prebranca, posnog, kako bi se naški reklo, klot. A sve ostalo samo su varijacije na istu temu.

Potrebno je

– 300 gr pasulja, koji se veče pre kuvanja opere i nalije vodrom, da nabubri do jutra , a kada se stavi da provri , prva voda se ocedi iz poznatih razloga ( sprečavanje nadimanja) , ponovo se nalije voda , stave se dve kašičice soli
– jedno pet glavica crnog luka, srednje veličine, koje se iseckaju i dodaju pasulju
– ostatak od spremljenog 1,5 kg crnog luka se isecka na rebarca i lagano prodinsta na dosta masnoće, zejtina ili masti, ali bašbaš doooobro, onako, da dobije lepu zlatno-žutu boju
Kada je pasulj skuvan, ali ne prekuvan, u izdinstani crni luk se doda najmanje jedna kašika aleve paprike, a ko voli može da stavi bar još pola, pa se dobro uprži.

Prebranac je najbolje praviti tako što se u vatrostalnoj posudi ili, još bolje, u djuveču, redja sloj pasulja, pa sloj crnog luka, itd, sve dok na kraju ne dodje pasulj. Proveriti koliko je slano – svako ima svoj ukus, pa po potrebi dodati i malo suvog začina ili soli. Nalije se malo vode u kojoj se kuvao pasulj, eventualno malo bibera i posuda stavi u rernu, da se zapeče dok voda ispari.

Jednostavnije je ako se u tepsiju u kojoj je pržen luk s alevom, dodaje pasulj rešetkastom kašikom, sve se ravnomerno izmeša i nalije malo vode, pa se zapeče u rerni.

Drugi recept je zasnovan na ovom , ali se može modifikovati na par načina

– pri kraju kuvanja pasulju dodati iseckano korenasto povrće, jedan paradajz i jednu papriku ili bar nešto od toga, a pred stasvljanje u rernu, naseckati i koji čen belog luka
– pred stavljanje u rernu , preko pasulja poredjati kapice šampinjona okrenute na gore i sve zajedno
zapeći
– nekoliko suvih paprika preliti vrelom vodom da omekšaju, pa ih napuniti prebrancem i staviti u tepsiju s pasuljem
– u posebnoj šerpi prokuvati suva rebra ili jednu kolenicu , baciti vodu u kojoj se kuvala i staviti je u šerpu s pasuljem , da se nastavi i njeno kuvanje – prilikom stavljanja pasulja u tepsiju, raskidati kolenicu i meso rasporediti preko. Ukoliko se koristi slanina ili suvo meso, nije potrebno prethodno kuvanje. Prebranac je jako ukusan i ako mu se, pred pečenje, dodaju iseckane viršle, ali ja ovu varijantu ne preporučujem, zbog toga što viršle spadaju , kažu stručnjaci, u najveće otrovno jestivo smeće.

I jedna zanimljiva epizoda – kada se ode u Kinu, svi žele da probaju njihovu hranu, koja specifičan kineski ukus ima jedino tamo – sve ostalo po svetu samo je varijacija na tu temu. Ali, dosadi i to – u Pekingu sam, u hotelskom lobiju ,čula razgovor dvojice saputnika – E, na večeru idemo u” Magarence “, došao je onaj naš kuvar koji na biciklu obilazi svet i izdržava se kuvajući naša jela u restoranima. Večeras kuva pasulj, a kuva ga, brateeeee , prste da poližeš.

Napomena – ovaj recept sam delila koleginicama, kolegama, prijateljicama, poznanicima… I svako mi se pohvalio da se proslavio medju ukućanima ili gostima. Jednostavno, recept koji ne može da omane. Mnogi ga obavezno spremaju za posne slave ili Badnje veče . Dobar je vruć i hladan , a pogodan je i za zamrzavanje, ako vas mrzi da ga često kuvate.

negoslava.blogspot.com

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com