Društvo

Dva mladunčeta sove uspešno zbrinuta u Zoo Planetu (FOTO + VIDEO)

U porti crkve Svete Trojice u blizini strelišta kod Aleksinca, Miloš Radulović pronašao je četiri bebe sove na zemlji, koje su verovatno ispale iz gnezda prilikom oluje. Nažalost, dva ptića nisu preživela, ali je dva ipak uspešno zbrinuo i predao Zoo Planetu. Zahvaljujući njemu, Zoo kutak biće bogatiji za još dve ptice koje će tamo boraviti do svog stasavanja za samostalni život u prirodi.

Prema njegovim rečima, pre samo nekoliko dana bila je oluja koja je verovatno i raznela gnezdo.

“Kada sam ih pronašao bile su jako male, ni okice nisu otvorile, još uvek imaju paperje. Oko mesta na kome sam ih pronašao, sekli su grane, verovatno su rasčišćavali okolo jer mislim da je bila oluja prethodne nedelje. Ja sam ih zateko na zemlji, bila su četiri ptića, jedan je tek krenuo da se izleže, ali nažalost dva nisu preživela, ova dva su bila zatrpana lišćem i jedva pokretni”, kazao je Miloš za Niške Vesti.

On kaže da im je majka donosila hranu,  ali da gnezda nema.

Odmah je pozvao pomoć, Dušana Stojanovića, predsednika “Zoo Planeta” koji mu je savetovao da ih, ako gnezda ima u blizini, tamo i ostavi.

“Popeo sam se na to sečeno drvo da potražim – gnezda nije bilo, čekao sam tri – četiri sata u nadi da će da im se majka pojavi i donese hranu. Budući da ona nije ipak nije došla i da je hrana bila osušena, pretpostavio sam da je to hrana od pre nekoliko dana”, priča Miloš.

Dušan mi je da pokušam da ih spasem i stavim u kutiju, a da im temperatura bude oko 37 stepeni. U akciji spasavanja pridružio mu se i dečko sa strelišta koji skuplja zmije.

“Dok sam ih hranio i doneo kući, bili su živahni. Prva hrana im je bila kobasica koju smo morali da isperemo i oljuštimo pošto su mesožderi, ne jedu povrće. Probao sam i sa dečijom kašom, ali su mi rekli da neće jesti jer sadrži povrće”, objašnjava on.

Sove su uspešno preživele i dobile novu adresu, u Zoo Planetu – do stasavanja za samostalni život u prirodi.

Ukoliko vam se u prirodi dogodi slična situacija, obratite se Društvu za zaštitu životinja.

Dušan Stojanović, predsednik “Zoo Planeta” i Miloš Radulović; Foto: M. R.

Udruženje „Zoo Planet“ predstojećeg leta obeležiće 13 godina rada. Njegovi volonteri, a bilo je ih je do sada više od 750 zbrinuli su preko 5.500 napuštenih i povređenih životinja.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com