Virus Korona

Dvoje mladih lekara prvi dali krvnu plazmu u niškom Zavodu. Registrovalo se oko 200 potencijalnih donora na jugu Srbije

Oko 200 potencijalnih davalaca iz Niša i juga Srbije prijavilo se da donira krvnu plazmu u Zavodu za transfuziju krvi u Nišu. Posebno raduje to da su prva dva davaoca mladi lekari iz niških kovid ambulanti, koji su se, nakon što su se oporavili od ove opake bolesti prvi prijavili da pomognu u lečenju aktivnih pacijenata. Kako je rečeno Niškim Vestima davaoci će biti pozivani svakodnevno, kako bi se prikupilo dovoljno zaliha kovid plazme koja je neophodna za lečenje pacijenata u Kovid bolnicama na jugu Srbije.

Zamenica direktora Zavoda za transfuziju krvi dr Svetlana Miladinović objasnila je da taj spisak prijavljenih, predstavlja one koji su imali ovaj virus od početka pandemije pa do danas, tako da će neki sigurno otpasti, ali će se dodavati novi. Ova procedura ne predstavlja novinu za niški Zavod.

“Počeli smo sa uzimanjem krvne plazme, ali za sada nemamo potrebe da je distribuiramo jer je situacija stabilna. Ono što je bitno prikupljamo i lagerujemo kako bi smo bili spremni ukoliko se pojavi ponovo pojačan broj pacijenata kojima je ona neophodna za lečenje od koronavirusa”, kazala je Miladinović.

Dr Milan Petrović rekao je da je pre petnaestak dana stigla oprema, a početkom prethodne nedelje u Zavodu je moguće i donirati krvnu plazmu. Kaže da se rade po programu Ministarstva zdravlja. Neophodno je da se najpre kandidati prijave preko sajta Doniraj plazmu ili pozivom na broj 19819. Nakon podele kandidata po Zavodima, urade se dodatne analize i ukoliko kandidat zadovoljava kriterijume može postati davalac plazme koja će nekome spasiti život.

“Pošto se nama javljaju kandidati iz čitavog juga Srbije, a mi već obilazimo te krajeve radeći akcije dobrovoljnog davanja krvi, mi se sa njima dogovorimo da ne moraju da dolaze dva puta u Klinički centar Niš, već plazmu će uzorke moći da daju u mestu odakle su. Kada uzmemo uzorak,  šaljemo ga za Beograd gde se radi provera anti tela. Ukoliko donor ispunjava uslov, odnosno ako je dovoljno vremena prošlo od poslednjeg negativnog testa i ako je količina antitela dovoljna, odnosno 6 grama po litru, onda uzimamo krvnu plazmu. Pacijentu se uzima 600 mililitara plazme i ta količina je dovoljna za lečenje dva zaražena pacijenta”, istakao je dr Petrović i dodao da nemaju problema sa kandidatima, imaju ih dovoljno, ali u prvom krugu uzimaju uzorke najpre od kandidata iz Niša.

Zavod za transfuziju krvi ovaj posao obavlja uz posebne mere predostrožnosti. Pacijenti koji su preležali covid ulaze na poseban ulaz, posebna je i oprema, ali i zaposleni koji na tome rade.

“Ukoliko je kolegama iz niškog Kliničkog centra potrebna covid plazma, oni je direktno dobijaju od nas, dok su ranije morali zahtev da šalju za Beograd, što je komplikovana procedura. Ovako trebuju plazmu kao i ostale krvne derivate”, rakao je Petrović.

Zavod ima mogućnost da prati derivat plazme od davaoca do primaoca. Dinamika uzimanja plazme nije strikno navedena.

“Nepredvidivo je vreme, uvek postoji mogućnost da dođe do eskalacije virusa, tako da je dobro da mi imamo derivate plazme koji su smrznuti i različitih krvnih grupa na stanju, nego da se desi da za slučaj potrebe mi nemamo da isporučimo krvnu plazmu. Osim Beograda i Novog Sada, sada smo se uključili mi i kolege iz Kragujevca tako da će teritorijalna raspodela mesta gde se uzima plazma i čuva u frižiderima biti raspređena na celoj teritoriji Srbije. Kolege lekari anesteziolozi moći da je trebuju i da je u što kraćem roku i dobiju”, zaključio je Petrović.

Rok trajanja plazme je šest meseci.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com