Društvo

Dva lica Niša u Kazandžijskom sokačetu

Radovi u Kazandžijskom sokačetu su u toku, a čini se da su Nišlije zadovoljne onim što tamo vide. Negativni komentari i pobuna koja je nastala još pre početka radova polako se stišavaju a u čuvenom sokačetu ima za svakog ponešto – i za pobornike i za pobunjenike.

Kada je krajem oktobra objavljen podatak da će otpočeti rekonstrukcija ovog dela grada, mišljenja stanovnika Niša bila su podeljena, ali je prevagnuo broj onih koji su osuđivali ovaj postupak. Njihova negodovanja bila su propraćena strahom od gubitka starih i pravih vrednosti i onoga što je naš grad činilo autentičnim i istorijski prepoznatljivim.

„U pitanju je potpuna rekonstrukcija Kazandžijskog sokačeta, menjanje podloge, instalalacija, rasvete. Kompletno uređenje te saobraćajnice. Biće vraćena granitna kocka po sredini, a sa strane gde su predviđene bašte biće postavljene granitne ploče u istoj boji granitne kocke, tako da će biti zadržan autentični izgled te ulice“– istakao je tada gradski većnik Miloš Milošević.

Nišlije ipak nisu želele da prihvate ovakvo rešenje, pa su pokrenule peticiju pod parolom „Glas za spas Kazandžijskog sokačeta“ koju je podržao veliki broj građana.

„Pozivam sve meraklije i meraklijke, čuvare lepog i starog Niša, mlade i stare, sa uspomenama i one koji bi tu stvarali uspomene, one iz grada i van grada da stanu na stranu Niša. Pozivam i one prave niške kafedžije, baš te iz sokačeta, da stanu na stranu Niša. Neka ovo bude glas svih nas za spas kulturnog dobra“ – pisalo je tada u pozivu za potpisivanje peticije, a Gradski većnik Miloš Milošević i gradski urbanista Nikola Lečić uveravali su da će nakon rekonstrkcije,jedini očuvani deo stare niške čaršije biti prohodniji i funkcionalniji.

Radovi u sokacetu ulaze u zavrsnu fazu. Foto: Niske Vesti

Danas, radovi se polako privode kraju a rok za završetak je kraj tekuće godine. A u sokačetu – za svakog ponešto. Tu je granitna kocka koja “teši” one Nišlije koji su se protivili rekonstrukciji, ali i granitna ploča koja pogoduje vlasnicima lokala, koji će svoje bašte ponovo moći da “namontiraju” na tom mestu.

Malo ploce malo kocke – ko sta voli. Foto: Niske Vesti

 

Ostaje da sačekamo još desetak dana i presudimo da li je konačan izgled voljenog nam sokačeta lepši, ili nam je ipak onaj stari, koji je imao svoj duh, bio dovoljno dobar.

 


Kazandžijsko sokače se nalazi u Kopitarevoj ulici i predstavlja jedini očuvani deo stare niške čaršije. Prema urbanističkom planu iz 1878. godine na tom prostoru nalazila se zanatska mahala. Kako je među zanatlijama u ovoj ulici najrazvijeniji bio kazandžijski zanat, tako i ulica u narodu postaje poznata kao Kazandžijsko sokače. Poslednje kazandžijske radne zatvorene su devedesetih godina prošlog veka. Danas je tu veliki broj ugostiteljskih objekata i pešačka zona. Nezaobilazan je deo turističke ponude grada.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com