Društvo

Dva i po miliona za stipendije srednjoškolaca i studenata romske populacije

Gradsko veće je odobrilo finansiranje Lokalnog akcionog plana za unapređenje položaja Roma na teritoriji grada Niša u iznosu od 5 miliona dinara na godišnjem nivou. Prema rečima gradske većnice Tijane Đorđević Ilić ovo je druga godina zaredom gde Grad Niš uzima učešće u implementaciji sredstvima koja su obezbeđena budžetom grada, a definisane su i potrebe romske zajednice koje su do sada iskazane na sastancima sa ovom zajednicom, a na kojima su oni aktivno uključeni na donešanju svih odluka.

“Operativni plan podrazumeva stipendiranje učenika srednjih škola, a po prvi put Grad Niš stipendiraće i studente romske nacionalnosti. Plan uključuje i sredstva koja će biti opredeljena za opremanje Romskog kulturnog centra, njegov završetak i adaptaciju i za stručno  osposobvljavanje i dodelu sertifikata za određena zanimanja, a na osnovu iskazanih potreba na sastancima”, istakla je Tijana Đorđević Ilić.

Ona je dodala da Lokalni akcioni plan važi do kraja ove godine, a Grad Niš ima obezu da do 29. novenbra formira radnu grupu za izradu novog Lokalnog akcionog plana. Sa tim se krenulo ovih dana, a definišu se i potrebe za naredne tri godine kada je romska populacija u pitanju.

“Ovo nisu jedina sredstva koja Grad Niš obezbeđuje. Postoje i donatorska sredstva iz evropskih fondova, od projekata sa kojima grad aplicira i dobija od inostranih fondova kako bi romska zajednica unapredila i kako bi došlo do pozitivnih rezultata i kada se radi o obrazovanju ali i zapošljavanju pripadnika romske populacije”, istakla je Tijana Đorđević Ilić. “Sertifikati koje će  pripadnici romske populacije dobiti priznati su kod nas i u svetu i sa njima mogu da dođu do posla za koji su obučeni i kvalifikovani”.

Većnica Tijana Đorđević Ilić dodaje da je za opremanje Romskog kulturnog centra opredeljeno milion dinara, za stipendije učenika srednjih škola i fakulteta, 2,5 miliona dinara, a za prekvlifikacije milion i po dinara.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com