Stari Niš

Dva gostovanja BSK-a i prva noćna utakmica u Nišu

Jedan događaj iz 1931. godine veoma je uzbudio fudbalski Niš, dugo se pamtio i o njemu se pričalo. Bilo je to 6. maja te godine, kada se prvak Jugoslavije BSK vraćao iz Carigrada i u Nišu odigrao prijateljsku utakmicu sa niškom Pobedom i pobedio 4:2.

Fudbalski tim BSK-a bio je sastavljen od izvrsnih igrača, reprezntativaca, među kojima su bili golmani Glazer i Milovan Jakšić, zatim Manola, Glišović, Arsenijević, Tirnanić, Moša Marjanović i drugi. Njihovo gostovanje u Nišu je bila prava atrakcija, pogotovu posle uspeha Reprezentacije Jugoslavije na Svetskom Prvenstvu u Montevideu.

Tim Pobede je trenirao dva puta nedeljno i to bez trenera, pa je postignuti rezultat predstavljao pravi podvig. Pobeda je čak povela golom Boneta Dinića koji je igrao na mestu leve polutke, a strelac drugog gola za niški tim bio je njegov brat od strica Dule Dinić, koji je igrao levo krilo.

Pored njih dvojice, za Pobedu su igrali još Ljupče Mihajlović kao golman, zatim Ljuba Krstić, Zika Lazić, Sava Antić – Šumadija, Zivojin Nikolić – Antipul, Rade Stojanović, Rade Stamenković – Šokar, Vlastimir Popović – Dejko, Boza Milovanović i drugi. Sudija utakmice bio je Bozidar Jovanović, radnik mostovske radionice.

Utakmica je odigrana na igralištu Pobede, na prostoru na kojem je danas Dečji kulturno obrazovni centar (ranije Pionirski dom) u Čairu.

Utakmici je prisustvovao za to vreme veliki broj gledalaca, oko 5-6 hiljada. Igrači Pobede su se presvukli, u sportsku opremu, u kafani “Strahinić Ban” koja se nalazila na mestu na kojem je danas zgrada Niške Banke, na uglu Karadžićeve i ulice Nikole Pašića.

Tim SK Pobeda – Niš

Obučeni u sportsku opremu prošli su kroz grad do Čaira. Drugu utakmicu sa beogradskim BSK-om, Pobeda je odigrala prilikom njihovog povratka iz Sofije 1932. godine.

To je bila prva noćna utakmica u Jugoslaviji, posle Zagreba. Rezultat je bio 1:1, a gol za niški tim je postigao Dule Dinić – Dželat. Teren je bio osvetljen sa 12 sijalica u kantama za gas okačenim za žice. Trener BSK-a je bio čuveni Mađar Iljoš Špic, a utakmici je prisustvovao takođe veliki broj gledalaca …..

Izvor: Niški Vesnik

ODLOMAK IZ KNJIGEmilan novakovic 15

Zemlja najlepše patnje“
Milan Novaković

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com