Društvo

Dušica Marković iz Niša među najboljim nastavnicima u Srbiji

Udruženje Živojin Mišić proglasilo je šestu generaciju Najboljih edukatora Srbije za 2019. godinu, među kojima se nalazi i Dušica Marković,  nastavnica matematike u OŠ “Stefan Nemanja” u Nišu.

Šestu godinu zaredom, nastavnici i učitelji osnovnih i srednjih škola širom Srbije imali su priliku da se bore za titulu Najboljeg edukatora Srbije, a najbolji edukatori Srbije su učitelji i nastavnici koji se ističu na svakodnevnom nivou po tome što su inovatori, majstori svog zanata i spremni na doživotno učenje. Oni idu u korak sa vremenom i uče decu kako da postanu građani 21. veka.

Nakon dugog odabira komisije koja broji preko 50 članova, istaklo se 10 učitelja i nastavnika osnovnih i srednjih škola iz Srbije koji dolaze iz sedam gradova.

Dušica Marković; Foto: Privatna arhiva

“Časovi matematike, nastavnice Dušice Marković, u Osnovnoj školi “Stefan Nemanja”, poput kakvog eksperimenta, potvrđuju relativnost vremena. Interval od 45 minuta, u subjektivnom doživljaju učenika i nastavnika traje mnogo kraće i ispunjen je radošću uzajamnog emotivnog rasta i podsticanja na razmišljanje, otkrivanje, dedukciju… „Ozbiljni matematičari“, sa puno ljubavi i interesovanja, uče jezik matematike i procese kognicije kroz inovativnu konstrukciju časa na originalnoj metodološkoj bazi. Alegorijska priča, NT metoda, Metoda šest šešira za razmišljanje, su neke teme strukturirane u didaktičko-metodičkom priručniku, Pouzdani savetnik, koji sadrži pojašnjenja inovativnih komponenti obrazovnog procesa”, navodi se u predlogu nastavnice Dušice Marković za najboljeg edukatora 2019. godine.

Tome treba pridodati i da je radove iz matematike publikovala u stručnim časopisima, u zbornicima radova, u bazama radova, na sajtu Instituta za moderno obrazovanje, kroz učešće i izlaganje na međunarodnim konferencijama.

Realizator je više uglednih i oglednih časova na republičkom nivou, deo aktivnosti međunarodnih projekata: ZUOV, BISIT. NET, UNICEF, MARCH, CPN i pokretač učešća najboljih matematičara škole na međunarodnom takmičenju u Vidinu od 2016. godine. Kao osnivač Kluba istraživača matematičke riznice, sa učenicima i roditeljima realizovala je niz autorskih projekata.

Član je EPOK tima Srbije, ima stručno zvanje – samostalni pedagoški savetnik, zastupljena je u Leksikonu stvaralaca preduniverzitetskog obrazovanja i autor zbirke pesama Timotej i Pitagora – trolisna pesma.

Zvanje najnoljih edukatora Srbije u ovoj godini stekli su još i  Ana Marković – nastavnica fizike u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji u Kragujevcu,  Biljana Popović – učiteljica u OŠ “Knez Sima Marković” u Barajevu,  Đura Pađan – nastavnik tehničkog i informatičkog obrazovanja u OŠ “Vladislav Ribnikar” u Beogradu, Dušan Blagojević – nastavnik srpskog jezika i književnosti u Gimnaziji u Lebanu, Ljiljana Lazarević -učiteljica u OŠ “Mihailo Petrović Alas” u Beogradu, Marija Bastić – učiteljica u OŠ “Janko Veselinović“ u Beogradu,  Marina Dorocki – nastavnica fizike u Gimnaziji “Isidora Sekulić” u Novom Sadu,  Vesela Mačkić – učiteljica u OŠ “Ivan Gundulić” u Novom Sadu i Vlasta Cenić – nastavnik srpskog jezika i književnosti u OŠ “Vuk Karadžic” u Doljevcu.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com