Društvo

DUŠANKA TODOROVIĆ IZ NIŠA VICEŠAMPION SRBIJE U GOU – Go je igra koja vas osvaja za ceo život

Dušanka Todorović, učenica Pravno –poslovne škole u Nišu osvojila je drugo mesto na  ženskom prvenstvu Srbije u gou, održanom ovog vikenda u Kragujevcu. Dušanka, koja se uveliko priprema za majstora goa i biće jedina devojka majstor u ovoj igri koja se aktivno bavi igranjem. Zadovoljna je medaljom koju je osvojila, ali smatra da je mogla i bolje i to objašnjava time da se bronzana medalja osvaja pobedom, a srebro se dobija posle izgubljene partije. Jedna je od najboljih juniorki u ovoj igri u Srbiji.

 

 

‚‚Srećna sam zbog drugog mesta, ali znam i da sam mogla bolje”- kaže Dušanka i dodaje da je go igra koja vas osvaja na ‚‚prvu‚‚ Pravila se uče za pet minuta, a igra se celog života.

Sa ovom igrom se srela prvi put kada je postala učenica Pravno –poslovne škole kod profesora Mladena Lilića koji je njen trener u  Go klubu Pro go. U školi je u to vreme vodio sekciju za zaljubljenike u ovu igru, a među njima se našla i Dušanka Todorović.

‚‚Kada sam odigrala prvu partiju goa znala sam da je to igra za mene jer sam se istog trenutka pronašla u njoj. Osvojio me je beskonačni broj kombinacija. Go je igra problema koje mi rešavamo. Igra je logička, zahteva dosta razmišljanja i povezivanja kombinacija. Neka vrsta zagonetke koju ja rešavam”- kaže Dušanka.

Dodaje da je go ne samo igra već i umetnost, način da izrazi sebe.

‚‚Go je u storoj Kini bio umetnost. U ovoj zemlji se go naziva Vei ći što u prevodu znači govor ruku. Osoba dok igra priča, pa kroz ovu igru može da se vidi i karakter igrača zavisno od toga kakve poteze vuče, da li su oni agresivni ili više voli da osvoja teritoriju… dosta toga se može saznati o osobi koja igra”- objašnjava Dušanka.

Dušankin trener Mladen Lilić koji je podučava ovoj igri kaže da je pred ovom srednjoškolkom ozbiljan cilj- da postane majstor goa.

Foto: privatna arhiva

‚‚Majstor goa se postaje vežbanjem. Postoje zvanične EGF titule, to je Evropska go federacija, i oni regulišu rejting, odnosno koliko je neko jak u ovoj igri. Rejting se kreće od 30 do prvoh kjua, a onda se  prelazi u majstorsku kategoriju – dan, a onda nakon toga ide sedam dana. Ja sam trenutno peti kju i potrebno je  dođem do prvog da bih postala majstor”- kaže ova mlada Nišlijka.

Dodaje da je zahvaljujući ovoj igri stekla puno prijatelja u zemlji i van zemlje, a jedina želja u ovom trenutku joj je da prestane korona.

‚‚Zbog epidemiološke situacije na mogu da se takmičim van Srbije. Pripremala sam se za Evropsko juniorsko prvenstvo ali zbog kovida je otkazano kao i ostala međunarodna takmičenja. To mi nedostaje, kao što mi nedostaju i prijateli iz drugih zemalja. U novembru se održava Niš open koji je, takođe, međunarodni turnir, ali ne znam da li će sada zbog epidemije da se održi. Dođe i više od 100 učesnika”- dodaje Dušanka.

Želi još i da se sretne sa takmičarima na Evropksom prvenstvu za seniore. Od seniora je dele još samo dve godine ali će ona to vreme iskoristiti na najbolji način vežbajući.

Kada govori o budućnosti dodaje da je puno toga interesuje, ali da ju je istočnjčka kultura osvojila pa je jedan od planova da posle srednje škole studira kineski ili korejski jezik.

‚‚Fascinirana sam njihovom kulturom i za to ne postoji objašnjenje”- kaže na kraju Dušanka.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

5 Komentara

  1. Dušanka vredno radi na svojoj go veštini, samo je pitanje trenutka kada će postati majstor goa!

  2. Знам Душанку и њену посвећеност овој игри. Го клуб у Нишу је заиста далеко догурао, а играчи се приближавају првим местима. Све честитке на освојеном месту 🙂

  3. Osvajanje drugog mesta je podvig , imajuci u vidu da je prvakinja Srbije u gou Sara Djordjevic Duskina koleginica iz kluba I student umetnosti na Metropolitenu u Nisu. Hvala Dusanki sto je kroz visegodisnji trud dostigla ovakav nivo I pokazala drugarima da je vredan rad osnova svakog uspeha!

  4. Zajsta je divno da u poslednje vreme sve više igrača počinje da igra Go, veoma pohvalno i sve pohvale za Dušanku!😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com