Sport

Dušan Jocić dobitnik nagrade Zlatno pero

Urednik sportske rubrike „Narodnih novina” Dušan Jocić ovogodišnji je dobitnik najvećeg srpskog priznanja u ovoj branši-nagrade „Zlatno pero” Udruženja sportskih novinara Srbije.

Reč je o nagradi za najboljeg sportskog novinara u našoj zemlji, koje esnafsko udruženje dodeljuje na godišnjem nivou i koje je pre par godina „podeljeno” na dva priznanja: „Zlatno pero” i „Zlatni mikrofon”, za novinare pisanih, odnosno elektronskih medija. Ovo priznanje prvi put u istoriji „otišlo” je van Beograda.

Jociću je priznanje uručeno na svečanosti održanoj u četvrtak u Beogradu, na kojoj je USNS, na čelu sa Petrom Dendom, dodelilo još nekoliko tradicionalnih novinarskih priznanja, kao i nagrade za najboljeg sportistu i sportistkinju u 2020. godini – Novaku Đokoviću, najboljem teniseru sveta i, posthumno, Bobani Veličković-Momčilović, prerano preminuloj dvostrukoj evropskoj prvakinji u streljaštvu.

Dušan Jocić, sportski novinar

“Kažu da je jedna od najvećih privilegija u životu baviti se poslom koji voliš, a ja sam valjda još kod vaspitačice u obdaništu znao čime želim da se bavim i za ovih 20 godina, zaključno sa ovim trenutkom, dosanjao sam sve svoje profesionalne snove. Novinarstvo je specifična profesija. To nije posao koji se radi, to je posao koji se živi. U njemu postoji možda i najveća disproporcija između davanja sebe i materijalne satisfakcije. Ono bi u teoriji trebalo da donosi najveći društveni ugled, a u praksi je, kod nas, u vremenu u kome živimo, valjda najviše degradirano. Utoliko ovo priznanje ima veću težinu i, iako se ono dodeljuje na godišnjem nivou, dozvolite mi da ga doživim kao nagradu za svih ovih 20 godina fanatične posvećenosti i, u kontekstu ovoga što sam malopre rekao, čuvanja integriteta, uprkos svemu i svima”, istakao je Dušan Jocić prilikom dobijanja priznanja.

Dušan Jocić je baš u 2020. godini obeležio okruglo dve decenije rada u sportskom novinarstvu. Paralelno radeći honorarno u „Narodnim novinama”, završio je studije na Pravnom fakultetu u Nišu, a u leto 2010. godine postao urednik sportske redakcije jedinog dnevnog lista u Srbiji južno od Beograda, što je ostao do danas. Izveštavao je sa brojnih velikih takmičenja, a vrhunac je predstavljalo sjajno izveštavanje sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru 2016. godine. Dušan je najnagrađivaniji niški sportski novinar, čak pet puta (2005, 2008, 2009, 2012. i 2016.) dobitnik priznanja sportski novinar godine Niša, po izboru kolega, i jedini sportski novinar ikada-dobitnik nagrade novinar godine „Narodnih novina” (2012. godine).

Već sedam godina je predsednik Sekcije sportskih novinara Niša, gde je, svojim organizacionim sposobnostima, presudno doprineo uzdizanju manifestacije Izbor sportiste godine Niša na glamurozan nivo, član je Izvršnog odbora Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope, a baš u 2020. godini, samo nekoliko nedelja pre proglašenja pandemije, bio je predstavnik Srbije na kongresu Međunarodne asocijacije sportskih novinara (AIPS) u Budimpešti.

“Ispričaću vam jednu anegdotu. Kada sam 2016. godine izveštavao sa Olimpijskih igara u Rio de Žaneiru i moje fenomenalne i drage kolege bi, posle brojnih medalja naših sportista, prišle Milošu Teodosiću, ili Maji Ognjenović, i pitale ih „da li ste čuli da su ulice Beograda krcate, da su svi izašli da proslave vaš uspeh”, ili su Marini Maljković i Filipu Filipoviću postavili pitanja da li su svesni da je u Beogradu sada tri sata ujutro, a da niko ne spava zbog njih. Ja sam im rekao, “aman ljudi, i u Nišu je tri sata ujutro, krcate su ulice i u Novom Sadu, Vranju, Zaječaru…” To je jedna izmišljena podela, na sve koje već imamo samo nam još ona fali, ali mislim da je ovo zaista veliki momenat i za Udruženja sportskih novinara Kraljeva, Čačka, Užica, Subotice, Novog Pazara… Želim da se zahvalim svima koji imaju bilo kakve zasluge za to što sam danas na ovom mestu, za ono što sam postao i kao čovek i kao novinar, nadam se da će prilike dozvoliti da ovo sa njima uskoro adekvatno proslavim. Naravno, uvek i svuda moram da istaknem moju porodicu, kao moju najveću snagu. Na kraju, želim da sa ovog mesta, ponosno kažem da ovu nagradu posvećujem mom gradu, mom Nišu”, zaključio je Dušan Jocić u svom govoru.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com