Promo

„Dušan Ivković: Moj krst, moja priča“ Aleksandra Miletića u prodaji

Nadahnjujuća priča čoveka koji je zauvek promenio srpsku košarku

Vulkan izdavaštvo objavilo je knjigu Moj krst, moja priča, na čijim stranicama je oslikan portret čuvenog Dušana Ivkovića. U prvom delu knjige, on je podelio sa čitaocima kako je izgledao njegov životni i košarkaški put, i već posle prvih nekoliko stranica sasvim je jasno da su se ta dva puta prožimala – od prvog do poslednjeg koša.

Vrativši se u detinjstvo, Dušan Ivković ispričao je priču o svom odrastanju, porodici i svemu onome što je obeležilo najranije godine njegovog života. Već tada se koš utisnuo u njegov pogled na svet – ispod prozora njegove i bratovljeve sobe, u kući u kojoj su živeli na Crvenom krstu, nalazila se spomen-ploča Radivoju Koraću, jednom od najboljih evropskih košarkaša šezdesetih godina prošlog veka. Vreme od te godine do godina u kojima će postati jedan od najuspešnijih evropskih trenera obeležili su veliki izazovi, postignuća, uspesi, ali i sve ono što je Dušanu Ivkoviću bilo važno van košarkaškog terena: porodica, prijatelji, Beograd, buzuki, kao i simboli porodičnog grba: pčela, golub i koš.

Ono što je upečatljivo jeste da se u svakoj njegovoj priči prepoznaje doslednost s kojom je koračao kroz život visoko uzdignute glave.

U drugom delu knjige portret Dušana Ivkovića doslikali su njegova porodica i njegovi prijatelji. Oni su rečima ispunili tišinu koja ostaje posle svakog odlaska i time su nas uverili u to da veliki ljudi nastavljaju da žive i kada poslednja pčela napusti njihova nedra.

„Za mene su oduvek najveća motivacija bili NEUSPEH I PORAZ. Mnogo puta sam posle poraza trpeo salve kritika, koje su neretko bile i neukusne. Često su raznorazni mediji bili puni najgorih mogućih reči o mom radu, ali to je uvek dolazilo posle nekih iznenađujućih poraza, kojih je kod mene, srećom, bilo vrlo malo. Toliko malo da bih jedva mogao i da ih se setim.
Najbolji lek za takve stvari bio je rad.“

Aleksandar Miletić je rođen 9. avgusta 1972. u Kosovskoj Mitrovici. Diplomirao je na Fakultetu političkih nauka u Beogradu. Autor je više knjiga, filmova i TV serijala inspirisanih sportom. Po njegovoj knjizi Džez basket snimljen je igrani film Bićemo prvaci sveta i dokumentarni TV serijal Put do svetskih šampiona. Osnivač je i direktor producentske kuće Cinnesport. Kolumnista je dnevnog lista Politika.

Knjigu posvećenu Dušanu Ivkoviću Moj krst, moja priča potražite na sajtu vulkani.rs ili u omiljenoj knjižari Vulkan.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com