Društvo

Dugovanja roditelja prema “Pčelici” spala sa 3,5 miliona na 830.000 dinara

Vrtići PU ‘’Pčelica’’ spremno su dočekali povratak mališana posle pauze zbog epidemije korone, a prema rečima direktorke ove ustanove Svetlane Mitić, broj mališana koji borave u vrtićima se stalo povećava. Ona je dodala da je skraćena i lista čekanja za polazak u vrtić ali i da su znatno smanjena dugovanja roditelja prema ‘’Pčelici’’.

‘’Ovu školsku godinu smo počeli uspešno poštujući mere zaštitet dece i zaposlenih od Kovida 19. U junskom roku upisano je 1180 mališana, to su naši novi korisnici koji su sada na adaptaciji u našoj ustanovi i mogu da kažem da sve prolazi bez ikakvih problema’’, kaže Svetlana Maitić.

Ukapan broj upisane dece je oko šest hiljada, a u taj broj je uračunato i 680 predškolaca. U proseku u 26 vrtića dnevno sada boravi 3.000 dece.

Ono što PU ‘’Pčelica’’ može da navede kao jedan od svojih uspeha jesta smanjenje dugovaranja roditelja za boravak dece u vrtićima.

‘’Roditelji imaju svest o tome da vrtić treba redovno da se plaća i u tom smislu više nemamo problema. Ukoliko ipak dođe do kašnjenja sa plaćanjem mi im nudimo neku vrstu sporazuma za otplatu na rate i to su uglavnom 5 ili 6 rata. Uprostili smo i način izdavanja računa i sada sve roditelji dobijaju račun na mejl tako da ne moraju da gube vreme na tu formalnost’’, objašnjava Svetlana Mitić.

Prema njenim rečima dugovanja roditelja su svedena na 830.000 dinata što je do sada najniža cifra.

‘’Ranije dugovanje je izbosilo 3,5 miliona dinara i to je bila ogromna cifra. Saradnjom sa roditeljima uspeli smo da smanjimo drastično taj iznos. Naša ideja je da dogovorom, pružanjem mogućnosti roditeljima da izmire dugovanja sve dovedemo u red, ali do sada ni jedno dete nije ispisano iz vrtića zbog neredovnog plaćanja’’, objašnjava Mitić i dodaje da je ekonomska cena boravka deteta u vrtiću oko 20.000 dinara, da je najveći iznos koji plaćaju roditelji 4.023, a najniži 1.890 dinara. Najveće dugovanje koje je do sada zabeleženo je 32.000 dinara. Dogovorom sa roditeljem dug je isplaćen u 10 rata.

Promenila se i lista čekanja na kojoj je sada 942 mališana. Izgradnjom dva nova vrtića ovaj broj će biti još manji, a ove godine su otvorene nove grupe što je znatno uticalo na smanjenje broja mališana koji čekaju na upis.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com