Politika

Dugoročni Plan razvoja Grada Niša podelio vlast i opoziciju

Plan razvoja Grada Niša u narednih šest godina podelio je vlast i opoziciju na današnjoj, 11. sednici Skupštine grada Niša. Prema rečima šefa odborničke grupe Srpske napredne stranke, reč je o dugoročnom planu koji je grad bio u obavezi da donese, ali ističe i da su pojedine zamerke opozicije opravdane.

 

Zvezdan Milovanović, šef Odborničke grupe SNS u Skupštini grada Niša

“Znate da smo poslednjih godinu dana u permanentnoj vanrednoj situaciji tako da se radi o okvirnom planu koji je podložan promenam. Njihove zamerke su na mestu ali postoji objektivno opravdanje zašto tih tačaka nema u planu razvoja grada za taj period. Razlog je pandemija, ali ne može da bude i opravdanje. Ne radi se o planu koji je zacrtan i koji predstavlja nešto što ne može da se promeni. Opozicija previše značaja daje nečemu što je okvirni strateški plan, pogotovu u ovom trenutku kada ne znamo šta nas očekuje”, rekao je Milovanović.

Što se tiče amandmana opozicije za povećanje sredstava za novorođenu decu, prema Milovanovićevim rečima radi se o klasičnom populizmu. Sredstva koja su do sada bila izdvajna, bila su davana u robi, a na ovaj način se izlazi u susret građanima, da ne dobijaju pomoć u robi već u novcu.

Za opoziciju je upravo plan razvoja grada Niša najveće razočarenje. Odbornik koalicije Niš moj grad Branislav Jovanović kaže da je upravo zbog te tačke došao na sednicu.

Branislav Jovanović, odbornik koalicije Niš moj grad; Foto: Niš moj grad

“Ja nisam našao adekvatno rešenje kojim putem će Niš da se razvija u narednom periodu i gde će se pronaći sredstva da se ralizuje program plana razvoja. Ima bezbroj predizbornih obećanja koja nisu realizovana. Ovaj program plana razvoja grada ne daje odgovore na mnoga pitanja, ja sam od toga puno očekivao. Rezultata neće biti. Ovo je doktorski rad i spisak želja, nema konkretnih rešenja. Ne vidim da će se na ovaj način obezbediti sredstva iz budžeta. Mi smo predložili danas gde u prvoj godini vidimo da može da se uštedi milijardu evra”, istakao je Branislav Jovanović ispred odborničke grupe Niš moj grad.

I njegov stranački kolega Miodrag Stanković sličnog je mišljenja. On se osvrnuo i na otvaranje Delta Planeta. Smatra da se mnogi pitaju da li mu je u tom delu grada mesto, s ozirom na to da će upravu tu da se prave velike saobraćajne gužve.

Miodrag Stanković, odbornik koalicije “Niš moj grad”

“Postoji bojazan da će velika frekvencija ljudi u saobraćaju dodatno da zagađuje vazduh. Takođe, smatramo da bez javne rasprave nisu smeli da se seku kedrovi, nije smelo da se uklanja dečije igralište, teretana koja je bila na otvorenom prostoru, mnogo je to problematično sve. Mislimo da je to moglo da bude negde van grada, ali eto oni su se opredelili da to bude tu gde je nekada bio Niš expres”, kazao je Stanković.

Kada je program razvoja grada Niša za period 2021-2027. godine u pitanju, prema Stankovićevim rečima najveći problem je što on ne prati budžet grada.

“To znači da je to samo jedan spisak lepih želja. Sve to bi trebalo da se naslanja na akcioni plan državnog razvoja grada Niša koji je bio od 2015. do 2020. godine, i na program razvoja grada Niša koji je bio od 2017. do 2021. Ja sam tražio izveštaj što se tiče tih programa, nikada ih nisam dobio jer je realizacija izostala. I to tada je bio jedan spisak lepih želja, a možda i obmana građana pred izbore. Nema nekih velikih rešenja po pitanju deponije na Bubnju, po pitanju zagađenja, po pitanju reorganizacije rada javnih preduzeća. Predlagao sam i da se Niš spoji sa gradskom stambenom agencijom, ali nisam siguran da će to da se izvede do kraja. Ja sam ogroman broj inicijativa podneo i određene jesu prihvaćene, na primer to da se za socijalne kategorije obezbede maske i sredstva za dezinfekciju. Problem jeste bio po pitanju auto sedišta za decu, to nije prihvaćeno. Oni su rešili da subvencionišu kupovinu bicikla, a to je problem dok se ne urede biciklističke staze. U redu je što će se umesto paketa za bebe davati novac, ali smatram da je 11.000 din jako malo. Minimum je to moglo da bude 30000 dinara. Grad ne poklanja dovoljno pažnje za našu decu”, reko je Miodrag Stanković ispred odborničke grupe Niš moj grad.

Sednica Skupštine grada Niša ima 50 tačaka dnevnog reda i verovatno će biti nastavljena i sutra.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com