Društvo

Dugo čekanje u redu za mekike na Mekika festu

Prvi Mekika fest koji je održan minulog vikenda u Parku Svetog Save, pokazao je koliko Nišlije vole mekike, ali je razočarenje Nišlija izazvalo to što su na festivalu bila otvorena samo dva štanda ili u toku prepodneva samo jedan štand.

Da bi se kupila omiljena mekika Nišlije su čekale i po pola sata, a oni nestrpljivi su i odustajali od kupovine.

Bratislav Vukadinović je rekao da je Unija pekara pozvala sve pekare u Nišu i okolnim opštinama da učestvuju u toj manifestaciji, ali da je odziv bio mali jer pekare nemaju radnike.

Foto: B. Lj.

„Pekare imaju veliki problem sa manjkom radnika, a uz to niko nije očekivao da će interesovanje biti ovako veliko. Za narednu godinu, pošto su videli koliko je Nišlija želelo i kupilo mekike, pekari su najavii mnogo veće učešće“, rekao je Vukadinović.

On je kazao da su se mekike prodavale po ceni od 30 dinara, a mogle su da se kupe sa svim mogućim prelivima i nadevima, čak i sa kobasicom. Vukadinović je rekao da je Mekika fest, uz skroman budžet kojim je organizovan, premašio očekivanja organizatora, a jedina manjkavost mu je bila duže čekanje u redu za kupovinu mekike.

„Ranije smo imali kralja bureka, a sada smo dobili kraljicu mekiku. Pokušaćemo da ustanovimo ko je od njih stariji. Još jedna dobra stvar sa festivala je i to što smo uvideli da Nišlije vole da jedu mekike i uveče, a ne samo ujutru, kao što se to do sada mislilo. Problem je medjutim u tome što mekike uveče niko u Nišu ne prodaje“, rekao je Vukadinović.

Foto: M. J.

On je rekao da pekare u Nišu imaju problem sa manjkom zaposlenih kazao je da u gradu ima puno slobodnih radnih mesta za pekare i buregdžije, ali da radnika nema.

“Ukoliko se i neko od mladjih ljudi prihvati posla, vrlo brzo nakon što nauči zanat odlazi u Češku jer su tamo plate pekara oko 1.500 evra. Vlasnici pekara u Nišu su pekarima i buregdžijama podigli plate na 90.000 do 100.000 dinara, ali ni to nije dovoljno da bi zadržali radnike”, rekao je Vukadinović.

Prema njegovim rečima, Unija pekara namerava da uskoro u saradnji sa Prehrambeno-hemijskom školom u Nišu organizuje prekvalifikaciju i obuku nezaposlenih lica za pekare i buregdžije i da tako ublaži nedostatak radne snage u pekarama.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com