DruštvoKultura

DUG PUT DO MURALA: Za oslikavanje murala dozvola Uprave za komunalne delatnosti

Gradsko veće usvojilo je odluku o izmenama komunalnog reda, a jedna od tačaka odnosi se na oslikavanje murala na objektima javne namene. Ukoliko odluka bude usvojena na sednici Skupštini Grada koja će se održati 20.oktobra, umetnici će ubuduće pre nego počnu sa oslikavanjem murala dobiti odobrenje od Uprave za društvene delatnosti. Odobrenje će morati da dobiju i od vlasnika zgrade ili Skupštine stanara.

Murali, u smislu ove odluke, su likovna dela nekomercijalne sadržine, koji se slikaju na  spoljnim delovima zgrade u cilju stvaranja kuturnog ambijenta i estetskog izgleda grada.  Na muralu se može staviti znak sponzora i potpis umetnika.

 “Oslikavanje murala na spoljnim delovima zgrada i objektima javne namene može se vršiti na osnovu odobrenja Gradske uprave za društvene delatnosti. Postupak izdavanja odobrenja pokreće se zahtevom koji podnosi pravno lice, preduzetnik ili fizičko lice”, navodi se u odluci.

No, pre donošenja odluke  Gradska uprava za društvene delatnosti će tražiti i mišljenje Saveta za kulturno stvaralaštvo koji će odobriti oslikavanje murala ili ne. Nakon njihovog odobrenja umetnici koji oslikavaju murale tražiće i dozvolu od vlasnika zgrade ili od Skupštine stanara.

Saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture biće potrebna ako se mural oslikava na zgradama koje predstavljaju kulturno ili je, pak, spomenik kulture.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com