Ekonomija

Dug od 22 miliona evra građevinskim firmama na Koridoru 10, najavljuju blokadu autoputa Niš-Dimitrovgrad

Ako za nedelju dan ne dobiju bilo kakav odgovor od nadležnih institucija u Srbiji, vlasnici oko 100  građevinskih firmi blokiraće međunarodni autoput Niš- Dimitrovgrad. Na ovaj nepopalaran potez, kažu,  primorani su, jer skoro 4 godine ne mogu da naplate izvedene radove na Koridoru 10. Suma koju potražuju je 22 miliona evra.

Crvena vrpca presečena je u novembru 2019. godine. Svi su se radovali novom autuputu od Niša do Dimitrovgrada i dalje do bugarske granice. Sve je urađeno profesionalno, a Dragan Antić, vlasnik građevinske firme Soči d.o.0.  kaže da su sami napravili proslavu kako bi obeležili kraj jednog ovako velikog projekta. Po njegovim rečima neka potraživanja naplaćivali su i kasnije sve dok je Koridor radio, nakon povlačenja  ni dinara.

Dugovi koje potražuje 100 građevinskih firmi iz cele Srbije danas je bez malo 22 miliona evra.

Bili su podizvođači radova grčke firme „Aktor“ sa sedištem u Atini.

Sastanak vlasnika građevinskih firmi u Beloj Palanci
Foto: Srbija Vesti

Do sada su se obraćali Privrednoj komori Srbije, ministarstvu za saobraćaj, premijerki i predsedniku Srbije. Tužili su „Aktor“ i po njihovim rečima imali i opstrukciju Privrednog suda, ali su nakon dve godine ipak dobili izvršne presude.  Narodna banka blokirala je račun grčke firme, ali do danas ni dinara nisu dobili, jer kažu da je grčki Aktor otvorio druge račune da bi nastavio poslovanje.

Po rečima Zorana Janićijevića iz niške firme Natura beauty Balkan d.o.o. obratili su se i Evropskoj investicionoj banci koja stoji iza ovog važnog infrastrukturnog projekta, a ona će najverovatnije naložiti ispitivanje da li je novac trošen namenski.

Kako je  trošen i gde je novac ne zna ni inženjer, projekt menadžer Aktora Srbija koji je oko 20-ak vlasnika srpskih firmi dočekao u Beloj Palanci.

„Svi znaju za situaciju, imamo menadžment u Atini i Srbiji i to je sve što imam da kažem“, kazao je Mihail Baroutloglou.

Srđan Stevanović, vlasnik Šilo proma iz Belotinca, obratio se okupljenima u ime svih vlasnika firmi koje su bile na sastanku u Bej Palanci.

“Isteraćemo 500 kamiona na autoput. Ovo ozbiljno kažem, dali smo neki rok. Ljudi, predsedniče, premijerko, dajte dođite da popričamo o problemu. Ljudi prave probleme i rešavaju ih. Dajte, pojavite se”, poručio je Stevanović.

Okupljeni vlasnici firmi koje čine mikro, mala i srednja preduzeća dali su rok od nedelju dana da im se nadležni obrate, u suprotnom   blokiraće autoput. Dodaju da znaju da to neće biti lepa slika koja se pokazuje svetu, ali da su na to  primorani jer već skoro 4 godine niko ne reaguje dok oni propadaju. Podsećaju i da su uredno državi platili sve poreze, a većina je morala da podigne kredite da bi radnicima isplatila zarade.

Ministrarka građevinarstva i saobraćaja je u vreme izgradnje ovog dela autoputa na Koridoru 10 bila Zorana Mihajlović.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com