MerošinaRegionVideo

Dudulajce ili nekada u tursko vreme “Ludlaj” (VIDEO)

Ovo je veoma staro selo i zabeleženo je u turskim tefterima kao Ludlaj. Prvo seosko naselje nalazilo se u mestu Selište, nekoliko stotina metara istočno od današnjeg sela.

Po predanju, u to prvobitno selo za vreme velikih hrišćanskih praznika kao što su Božić i Uskrs, upadali su Turci i po ceo dan sedeli po kućama kako seljaci ne bi mogli da jedu svinjetinu. Turci su često upadali i činili zulume što je nateralo ljude da se povuku bliže planini.

Na samo nekoliko kilometara iznad sela na Jastrepcu se prostirala granica Turske i Kneževine Srbije. Na granici su bile turske karaule na kojima je cvetala crna berza. Po predanju, prvi naseljenik koji je ovde dosao nije imao ništa od imanja, a kako je bio vešt majstor, pravio je duduke koje je prodavao u Nišu i upravo od tih duduka potiče ime sela Dudulajce.

Danas u selu živi oko 300 stanovnika, koji se pretežno bave voćarstvom i stočarstvom. U selu postoji crva koja je ove godine osveštana uz veličanstvenu priredbu i prisustvo episkopa niškog gospodina Arsenija.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com