Obrazovanje

Dualno obrazovanje najbolji način za razvoj privrede i smanjenje nezaposlenosti

Dualno obrazovanje najbolji je način za razvoj privrede i smanjenje nezaposlenosti, rekla je pomoćnica ministra za dualno obrazovanje dr Gabrijela Grujić. Ona je sa predstavnicima Školske uprave i direktorima škola održala sastanak u Gradskoj kući, kako bi videli gde sve ima prostora za proširenje dualnog obrazovanja.

Važno je da učenici tokom školovanja steknu znanja koja će im omogućiti da još tokom školovanja rade, i odmah po završetku škole dobiju posao. To sve omogućava dualno obrazovanje, istakla je dr Gabrijela Grujić.

Dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra za dualno obrazovanje

“Svi smo svedoci da je ovo region koji snažno u ekonomskom pogledu napreduje, a kako drugačije da razvijamo ekonomiju u državi ukoliko ne rezmišljamo o tome da je stub ekonomskog razvoja obrazovanje. Ono što će mladi učenici koji se opredele za ovaj model sigurno dobiti to je kvalitet znanja koji će ih učiniti odmah zapošljivim jer je 21. vek, vek kompetencija žto znači sublimaciju veština, sposobnosti, znanja i stavova. To može da se stekne samo u obrazovnom okruženju”, istakla je dr Gabrijela Grujić, pomoćnica ministra prosvete za dualno obrazovanje.

Kompanije koje dolaze traže kvalifikovan i obrazovan kadar, a teorija u školi nije dovoljna za posao, kaže Grujić.

“Ako smo u sistemu prošle godine imali 47, a naredne školske godine imamo još 4 sigurnih novih profila a govorimo i o petom do upisa, imaćemo ukupno 52 profila. To govori o tome da onako kako se privreda razvija mi zajedno sa našim institucijama izrađujemo profile”, kazala je Grujić.

U narednom periodu dualno obrazovanje razvijaće se i u Aleksincu, Doljevcu, Svrljigu jednako kao i u Nišu, rečeno je na sastanku održanom sa predstavnicima Školske uprave i direktorima škola.

“Dualno obrazovanje je veoma značajno i strateško je opredeljenje za naš grad. Svesni smo toga koliko je sistem obrazovanja važan za razvoj lokalne samouprave, posebno dualno obrazovanje, i koliko je važno da učenici nakon završetka školovanja steknu veštine koje će umanjiti u neku ruku nezaposlenost sa kojim se suočavaju mnoga društva pa i naše. I kroz lokalni Akcioni plan pokušaćemo da motivišemo i decu i roditelje ali i privrednike da učestvuju u ovoj priči”, kazala je dr Marija Ranđelović, član Gradskog veća.

 

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com