Politika

DS: Građani Niša žele da udišu zdrav i čist vazduh

Za jedan od glavnih razloga zagađenog vazduha u Nišu, Gradski odbor Demokratske stranke smatra sve veći broj domaćinstava koji se, zbog visokih cena grejanja, isključuju sa centralnog grejanja i prelaze na na druge izvore grejanja koji nisu efikasni, a daleko više zagađuju vazduh.

“I gradsko rukovodstvo nijednom nije razmislilo o uspostavljanju sistema naplate daljinskog grejanja koji bi bio efikasan i prihvatljiv za što veći broj korisnika, već su samo gledali kako da od ionako socijalno i ekonomski ugroženih ljudi uzmu još para pa makar i kroz naduvane i neopravdano visoke račune za grejanje. I kao posledica takvog ponašanja došli smo u situaciju da je vazduh u Nišu skoro čak pet puta zagađeniji u odnosu na maksimalno dozvoljne koncentracije čestica i teških metala”, rekao je Miodrag Miodrag Stanković, predsednik Gradskog odbora DS u Nišu. “I pored upozorenja stručnjaka da udisanje ovih čestica dovodi do razvoja kliničke slike opstruktivne bolesti pluća, gradsko rukovodstvo se nije potrudilo ni da blagovremeno angažuje stručnu organizaciju za merenje koncentracije ovih čestica već se oslanja na rezultate Republičkih institucija. I ćute dok čelnici Republičkih institucija “kritikuju” Nišlije što su izabrali da žive u Nišu a ne na Zlatiboru”.

On je istakao da građani Niša žele da normalno žive u tom gradu, da udišu svež i čist vazduh, kao i to da se greju po razumnim cenama koje su u skladu sa platam i penzijama.

“Predlažemo da se ranije krene sa raspustom dece školskog uzrasta, kao I da se zaposleni sa hroničnim bolestima osobode radnih obaveza dok traje ovakvo zagađenje vazduha. Da se uvede besplatan gradski prevoz, kako bi što veći broj građana umesto svojih automobila koristili gradski prevoz. Da se računi za grejanje umanje I da se uspostavi sistem naplate daljinskog grejanja koji bi bio ekonomski prihvatljiv za građane”, poručio je Miodrag Stanković.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button

Ne možete kopirati sadržaj!

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com