Obrazovanje

Državna matura u školskoj 2023/24. godini

Državna matura, odnosno završni ispit za učenike trogodišnjih srednjih stručnih škola, realizovaće se školske 2022/23. godine, a opšta, umetnička i stručna matura školske 2023/24. godine, odluka je Komisije za praćenje aktivnosti uvođenja državne mature u obrazovni sistem koju je formirao prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog Branko Ružić.

Odluka je doneta na osnovu sagledavanja sktuelne situacije i njen uticaj na obrazovni sistem, kao i sve dosadašnje preduzete aktivnosti.

Prvobitno je bilo planirano da se državna matura održi 2022. godine, ali s obzirom na to da predstavlja veliku promenu u obrazovnom sistemu Srbije i zahteva temeljne pripreme svakog segmenta realizacije, a uzimajući u obzir i specifične uslove održavanja nastave usled pandemije koronavirusa, Komisija će u kontinuitetu i pažljivo pratiti pripremu svaku od faza neophodnih za uvođenje državne mature, kao i realizaciju Projekta IPA2015 „Unapređenje kvaliteta srednjeg obrazovanja i vaspitanja putem uvođenja ispita – Državna matura“.

Jedan od fokusa ove Komisije biće uslovi za kvalifikaciju kandidata na visokoškolske ustanove, jer određeni broj njih nije usvojio dokumenta u kojima se definišu kriterijumi za upis na studije nakon položene državne mature.

Dragi čitaoci, ako želite da budete u toku i saznate prvi najnovije vesti iz Niša, preuzmite aplikaciju Niške Vesti za Android ili iPhone.

Povezane vesti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Back to top button